Газовий сектор працює попри війну / фото REUTERS

Енергетичний фронт: чи вистачить українцям газу в умовах війни

15:38, 19.03.2022
8 хв.

Перед Україною стоїть складне завдання: продовжувати газопостачання для населення в умовах війни і закачати додаткові обсяги на наступну зиму. УНІАН спробував розібратися, чи вистачить нам газу та що потрібно зробити для перемоги на цьому фронті.

Не дивлячись на повномасштабну криваву війну Росії проти України, газовий сектор нашої держави продовжує працювати та робить все для забезпечення громадян та бізнесу блакитним паливом.

Перед країною стоїть складне завдання: продовжувати газопостачання для населення та економіки в умовах військової агресії та закачати до сховищ додаткові обсяги на наступну зиму, попри високі ціни на енергетичні ресурси.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко запевняє, що запасів газу в Україні більш, ніж достатньо для задоволення потреб населення.

Відео дня

"У нас зараз в підземках майже 9,5 мільярдів кубометрів газу. Цього предостатньо для того, щоб забезпечити потреби українців в газі, в теплі", - сказав він.

За його словами, проблеми є тільки з інфраструктурою, яку навмисно руйнують окупанти.

Внаслідок активних бойових дій, близько тисячі населених пунктів залишаються без газопостачання. В деяких місцях газові мережі  або знищені, або суттєво пошкоджені.

В компанії "Оператор ГТС" повідомили, що під час військових дій маршрути з транзиту газу не були суттєво пошкоджені. Найбільше постраждали газорозподільчі мережі облгазів. Станом на 18 березня і з 1395 газорозподільчих станцій ОГТСУ відключені 42, і багато з них були закриті на вимогу облгазів через пошкодження в мережах. 

Директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, якщо військові дії продовжаться, то готуватися до нового опалювального сезону буде вкрай важко.

Маршрути з транзиту газу суттєво не пошкоджені / фото УНІАН, Олександр Вельможко

При цьому, на думку експерта, наразі йдеться не стільки про підготовку до наступного опалювального сезону, скільки про переведення всього газопостачання в режим функціонування в особливих умовах.

"Це означає, що потрібно  у повному обсязі забезпечити обсяги тим регіонам, які працюють та не мають бойових дій і зробити все, щоб подати газ до постраждалих районів. Йдеться про задоволення мінімуму потреб. З урахування того, що досить багато промислових підприємств наразі постраждали. Це змінює об’єми газу необхідні для цих завдань", - сказав Рябцев в коментарі УНІАН.

Крім того, особливий режим збільшить контроль за діяльністю газовидобувних підприємств з боку держави та встановить жорсткі заходи, якщо хтось їх буде порушувати - аж до введення державного управління цими активами.

Внаслідок військових дій,  від довгострокового і навіть від середньострокового планування поки потрібно відмовитися і перейти до оперативного управління.

Ставка на власні ресурси та контроль над підприємствами

Основною опорою у ці буремні часи для української економіки буде власний видобуток блакитного палива.

Найбільша газовидобувна компанія "Укргазвидобування" повідомила УНІАН, що продовжує видобувати газ на всіх нафтогазових промислах, окрім тих, які знаходяться в безпосередній зоні боїв або близькості до військових дій.

"Думаю, що основні потреби України в газі будуть покриті за рахунок власного видобутку", - вважає Рябцев.

Проблемою для вітчизняного газовидобутку може стати присутність в деяких приватних газовидобувних компаніях власників із країни-агресора.

Аналітики підрахували, що у 17 тисячах активних українських компаній серед власників, засновників або кінцевих бенефіціарів є хоча б один резидент Російської Федерації чи її сателіта Білорусі. Газовий сектор не є виключенням.

Експерт вважає, що наразі необхідна реалізація закону України про націоналізацію відповідних активів, і ці процеси не будуть простими.

"Можливо будуть намагання зупинити або зменшити запаси газу із боку таких російських власників. Тут багато, що залежить від місцевих органів влади: важливо не допустити скорочення видобутку", - сказав він.

Потреби України в газі буде закрито / фото REUTERS

Ще одна причина, яка може вплинути на об’єми видобутку приватних компаній – це прийнятий парламентом закон про збільшення рентної плати. Але оскільки про інвестиції наразі мова не йде, в нинішніх умовах цей крок зрозумілий – ніяких надприбутків ці підприємства отримувати не повинні.

"Я думаю, що більшість газовидобувних компаній розуміють складність ситуації, в яку потрапила Україна, і це розуміння має бути реалізовано у вигляді збільшення рентних платежів", - додав Рябцев.

Транзит – гарантія газопостачання

Генеральний директор "Оператор ГТС України" Сергій Макогон в коментарі УНІАН розповів, що від початку війни обсяги транзиту газу тотожні обсягам, передбаченим транзитною угодою між НАК "Нафтогаз України" та російським  "Газпромом". А це бронювання потужностей для транзиту, обсягом біля 110  мільйонів кубометрів на добу в 2021-2024 роках. 

"Українська ГТС так спроєктована, що у нас немає окремих газопроводів для транзиту, та окремих – для транспортування газу всередині країни. Сьогодні транзит – це гарантія недоторканості нашої інфраструктури, яка, перш за все, необхідна для потреб українців. Тому важливо зберегти транзит щонайменше до перемоги України з метою додаткового захисту нашої газотранспортної інфраструктури та соціального захисту населення", - сказав він.

Щодо підготовки до наступного опалювального сезону, то на думку Макогона, до 1 жовтня 2022 року у сховищах має бути не менше сімнадцяти мільярдів кубометрів, тобто необхідно додати хоча б ще вісім мільярдів.

Зі свого боку "Оператор ГТС України" створив необхідні можливості для імпорту газу з країн Європи. Компанія домовилась з нашими міжнародними партнерами про збільшення гарантованих потужностей майже вдвічі – нині добова можливість імпортувати газ складає понад 50 мільйонів кубометрів.

Це співставно з обсягом українського видобутку газу. Важливо, щоб українські трейдери скористалися цією можливістю та знайшли кошти на закупівлю.

Якщо говорити про ринкові ризики, то досить високою залишається ціна на газ. Також є загроза, що РФ припинить постачання газу до Європи українським транзитним маршрутом.

"Необхідно припинити або обмежити постачання газу російським газоном "Північний потік-1" щонайменше наполовину. Незадіяні потужності української і польської ГТС дозволяють транспортувати додаткові обсяги газу. Це б дозволило підсилити енергетичну безпеку цілого регіону. Над цим "Оператор ГТС України" активно працює з нашими міжнародними партнерами", - сказав голова компанії.

На відміну від підводних балтійських газопроводів, українська газотранспортна система – гнучка та диверсифікована. Це наша перевага, яка навіть за певних пошкоджень окремих ділянок, дозволяє продовжувати здійснювати транспортування українським і європейським споживачам. 

Існуючих в Україні запасів газу поки достатньо, щоб задовільнити потреби і домогосподарств, і працюючих підприємств не тільки до завершення опалювального сезону, але і на певний час після нього.

Подальші закупки будуть залежати від балансу газу на момент закупок: від підприємств та житлової інфраструктури, яка вціліє після підлих ракетних та бомбових ударів російської кривавої орди.

Спочатку буде оцінена необхідність у газі, можливість відновлення національної газової інфраструктури у Східних та Південних регіонах країни. Там, де газова інфраструктура знищена, потрібно надавати перевагу місцевим джерелам палива – соломі, трісці, дровам, торфу. Тобто шукати альтернативу дорогому газу.

Наразі українське суспільство та бізнес згуртовані, як ніколи. Енергетичні компанії, уряд, місцева влада роблять та будуть робити все, щоб забезпечити споживачів необхідною кількістю палива. І наближати нашу перемогу.

Анна Бредихина

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся