Що можна посмажити на святого Миколая

Уже 6 грудня українці знову відзначать День святого Миколая за новим календарем. За старим стилем свято випадає на 19 грудня - на 13 днів пізніше.

УНІАН дізнався у священика Рівненської єпархії, бакалавра богослов'я Михайла Тищука, чи можна їсти м'ясо на День Святого Миколая і що взагалі кладуть на стіл у це свято.

Що їдять у День Святого Миколая

За словами священика, у суботу, 15 листопада, розпочався піст перед Різдвом, а отже, у цей період святковий стіл зазвичай обмежений. Однак суворого припису щодо того, які саме страви мають бути на столі, немає.

Відео дня

"Страви мають бути простими, без м'яса та молочних продуктів, щоб підготуватися до Різдва Христового. Водночас вони мають залишатися приємними для людей і не перетворювати піст на фанатизм", - наголосив він.

Нерідко віряни готують святкове печиво, яке в народі називають "миколайчиками", щоб подарувати та роздати дітям. Оскільки дітям, особливо маленьким, дозволяється не дотримуватися посту, такі солодощі можуть містити молочні продукти та яйця. Решта страв перегукуються з різдвяними. Так, на столі часто опиняються пироги, узвар або вареники.

Ми підібрали кілька варіантів, що готувати на Миколая.

Печиво Миколайчики

Цей знаменитий десерт варто хоча б раз спробувати, щоб назавжди закохатися. Для приготування потрібно взяти:

  • 400 грамів борошна;
  • одне яйце;
  • дві столові ложки сметани;
  • 180 грамів цукру;
  • столову ложку меду;
  • чайну ложку соди;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • столову ложку рослинної олії;
  • корицю та інші спеції для печива;
  • три білки;
  • 350 грамів цукрової пудри.

У мисці змішуємо борошно, соду, спеції, цукор, яйце, сметану та м'яке вершкове масло. Потрібно вимісити густе тісто. Накриваємо його рушником і прибираємо в холодильник на годину.

Духовку розігріваємо до 180 градусів. Тісто розкачуємо в пласт завтовшки близько 0,5 сантиметрів. Беремо формочки для печива у вигляді Святого Миколая і вирізаємо печиво.

На деко вистилаємо пергамент і змащуємо його олією. Викладаємо заготовки та випікаємо близько семи хвилин.

Коли печиво охолоне, збиваємо білки і порціями всипаємо до них пудру. Глазур нагадуватиме густу сметану. Використовуємо її, щоб прикрасити "миколайчики".

Пісний пиріг із варенням нашвидкуруч

Якщо немає часу займатися випічкою печива, можна приготувати інше частування, яке дасть змогу не порушити обмеження. Зробити солодкий пісний пиріг простіше простого. Для нього беремо:

  • склянку будь-якого рідкого варення;
  • 0,5 чайної ложки соди;
  • 1,5-2 склянки борошна;
  • горіхи;
  • столову ложку манки.

Духовку розігріваємо до 180 градусів. Варення змішуємо з борошном і содою. Тісто має бути як густа сметана, тому орієнтуйтеся на консистенцію. Форму змащуємо соняшниковою олією і посипаємо манкою, щоб створити захисний шар.

Виливаємо тісто і посипаємо улюбленими горіхами. Випікаємо близько 20 хвилин. На готовність перевіряємо шпажкою або зубочисткою. Готовий пиріг перед подачею можна прикрасити цукровою пудрою.

Пісні вареники - рецепт із капустою

Цю традиційну українську страву подають на багато свят. Для неї потрібно взяти:

  • 350 грамів борошна;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • 150 мілілітрів води;
  • 500 грамів капусти;
  • дві цибулини;
  • 150 грамів моркви;
  • 50 мілілітрів оливкової олії;
  • 30 мілілітрів соняшникової олії.

Борошно перемішуємо із сіллю, вливаємо воду і замішуємо тісто. Важливо, щоб воно не було занадто тугим, а залишалося ніжним і м'яким. Накриваємо плівкою і залишаємо його відпочити приблизно на 45-60 хвилин.

У цей час натираємо моркву на тертці, а цибулю дуже дрібно ріжемо. Обсмажуємо їх на оливковій олії кілька хвилин. Третину засмажки відкладаємо. Капусту потрібно дрібно нашаткувати й тушкувати на соняшниковій олії з рештою овочів на повільному вогні. Готуємо її до рум'яності та приправляємо за смаком.

Коли начинка злегка охолоне, розкачуємо кружечки з тіста. Викладаємо на них начинку і формуємо вареники. Відварюємо в підсоленій воді п'ять-сім хвилин.

Подаємо пісні вареники з капустою з рештою зажарки.

довідка
Михайло Тищук
Михайло Тищук
священник, бакалавр богослов’я

Закінчив Київську православну богословську академію. Нині - священник Рівненсько-Волинської єпархії Православної церкви України.

Займається катехизацією, молодіжним служінням і популяризацією літургійної освіти.

Вас також можуть зацікавити новини: