Голова МАГАТЕ приїхав на Запорізьку АЕС / REUTERS

Кандидатка хімічних наук, незалежна експертка з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна вважає, що останній візит гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі на ЗАЕС, яка захоплена росіянами, виглядає дивним. Про це вона повідомила під час брифінгу у медіацентрі "Україна-Одеса". 

"На мій погляд, візит був достатньо дивний тому, що ще 8 червня він був попереджений, що Держатомрегулювання видало розпорядження негайно перевести енергоблок №5 з "гарячого зупину" у "холодний", але російське "керівництво" ЗАЕС його не виконало", - заявила Кошарна.

Вона стверджує з посиланням на свої джерела, що керівник Держатомрегулювання при зустрічі з Гроссі у Києві просив гендиректора МАГАТЕ звернути увагу саме на необхідність виконання цієї законної вимоги національного органу регулювання ядерної безпеки. 

Відео дня

"Але про це жодного слова Гроссі не казав під час брифінгу на ЗАЕС та пізніше", - акцентує експерт. 

За її словами, в офіційному повідомленні МАГАТЕ викладено російський наратив, а саме те, що енергоблок №5 повинен бути у "гарячому зупині", бо потрібно виробництво пари, необхідної для очищення стічних вод, та парової системи охолодження, яка забезпечує кондиціонування повітря в приміщеннях тощо. 

Як стверджує Кошарна, їй достеменно відомо, що на момент візиту Гроссі на ЗАЕС не працювало жодне обладнання, про необхідність якого педалюють росіяни та "повторив" Гроссі у звіті про візит.

Тільки зараз на ЗАЕС почали щось робити, згідно з повідомленням МАГАТЕ, щодо приведення у відповідний стан обладнання з виготовлення пари. "Тобто, це надумана причина підтримки енергоблоку № 5 у "гарячому стані" з метою шантажу не тільки України, а також Європейського союзу щодо можливої радіаційної аварії", - вважає експерт.

Візит Гроссі на ЗАЕС - що варто знати

15 червня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі приїхав із візитом на Запорізьку атомну електростанцію. У МАГАТЕ наголошували, що  Гроссі планує особисто оцінити наслідки підриву російськими військами Каховської ГЕС та вплив його на стан ЗАЕС.

Після теракту на Каховської ГЕС ситуація на ЗАЕС, яка захоплена окупантами, стала ще напруженішою тому, що резервуар  охолодження наразі не має штатного підживлення водою.

Вас також можуть зацікавити новини: