На ЗАЕС є американські технології / фото Енергоатом

На захопленій росіянами Запорізької АЕС є "секретна ядерна технологія" США. Вашингтон попередив Москву, щоб росіяни не чіпали її, пише CNN.

Видання стверджує, що ознайомилося з текстом листа, який Міністерство енергетики США направило "Росатому" 17 березня. У ньому вказується, що на станції "містяться ядерні технічні дані, експорт яких контролюється урядом США". 

Міністерство енергетики США попередило "Росатом", що будь-які російські громадяни або організації" не мають права "поводитися з американськими технологіями на АЕС - "отримувати доступ, володіти, контролювати, експортувати, зберігати, конфісковувати, переглядати, реекспортувати, відправляти, передавати, копіювати, маніпулювати цими технологіями або технічними даними".

Відео дня

У Міненерго США справжність листа підтвердили. Які санкції загрожують росіянам за порушення цього попередження - не уточнюється.

Ситуація на ЗАЕС

За даними українського Міненерго, ситуація на Запорізькій АЕС погіршується. За словами міністра Галущенка, йдеться в першу чергу про технічну експлуатацію станції. Крім того, небезпеку становить постійний стрес, який відчуває персонал через присутність і тиск з боку окупантів.

За підрахунками "Енергоатому", через війну збиток компанії від руйнувань досяг 32 мільярдів гривень. Йдеться про майно та інфраструктуру захопленої Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів.

Вас також можуть зацікавити новини: