Україна без світла - головна мета росіян заараз / фото УНІАН

Росія намагається знищити українську енергосистему шматок за шматком, досягаючи в цьому відчутних успіхів. Але від блекауту Україну рятують поставки енергії з Європи та розгалужена мережа автономних систем енергозабезпечення. Про це пише французьке видання Le Monde.

Перераховуючи ракетно-дронові удари останніх тижнів, видання зауважує, що на відміну від осінніх та зимових обстрілів 2022-2023 років, тепер агресор цілить не тільки по розподільчій мережі, але й по самих електростанціях.

"Мета росіян залишається такою ж, як і взимку 2022 року. Але зараз вони використовують іншу стратегію. Вони намагаються зруйнувати нашу систему, шматок за шматком", — вважає директор з комунікацій державного оператора "Укренерго" Марія Цатурян.

Відео дня

Енергорозподільча інфраструктура має власний захист – бетонні блоки, мішки з піском, іноді – залізні сітки для стримування дронів. Але від балістичних ракет такий захист не рятує, каже Володимир Омельченко, експерт з питань енергетики аналітичного Центру Разумкова.

Попри російські удари, енергетична система продовжує забезпечувати електрикою більшу частину України. Важливим фактором тут є імпорт електроенергії з країн-союзників. 

"Якби ми не були інтегровані в європейську електроенергетичну систему, я думаю, у нас було б більше відключень електроенергії в регіонах, які зазнали бомбардувань", – визнає Цатурян.

Крім того, для підтримки стабільної роботи соціальної та іншої інфраструктури використовуються автономні джерела енергозабезпечення. Наприклад, у Харкові чутливі об’єкти, такі як лікарні чи пожежні частини, вже мають свої малі модульні теплоелектростанції, надані міжнародними донорами.

При цьому, як зазначає Le Monde, на вулицях Харкова під час відключень електроенергії стоїть суцільний гул від малих бензинових генераторів, встановлених перед ресторанами та магазинами.

Втім Володимир Омельченко з Центру Разумкова вважає, що енергодефіцит, від якого страждає країна, лише посилюватиметься з липня до наступної зими. На його думку, якщо Україна не отримає додаткову ППО для захисту від російських атак, мільйонам українців доведеться виїхати з деяких міст на півдні та сході на час наступної зими.

Ситуація в енергетиці: останні новини

Як писав УНІАН, в Україні знову можуть запровадити графіки відключень світла. Таке рішення буде ухвалено в разі, якщо енергетикам не вдасться утримати баланс в енергосистемі. Таку думку висловив директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук.

На цьому тлі міністр енергетики Герман Галущенко закликав не вірити жодним прогнозам від "експертів". За його словами, ніхто насправді не знає, з якими обсягами електрогенерації Україна підійде до зими.

Вас також можуть зацікавити новини: