За діжку російської нафти не дають навіть 60 доларів / фото ua.depositphotos.com

У грудні 2022 року середня ціна головної марки російської нафти Urals опустилася до 50,5 доларів за барель. Про це повідомляє Міністерство фінансів Росії.

"Середня ціна на нафту марки Urals у грудні 2022 року склалася у розмірі $50,47 за барель, що в 1,44 разу нижче, ніж у грудні 2021 року ($72,71 за барель)", – йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що це помітно менше від так званої "стелі ціни", яку встановили західні країни на весь російський нафтовий експорт.

Відео дня

Нафтові санкції проти Росії

На початку грудня почало діяти європейське ембарго на купівлю нафти в Росії - всі країни ЄС, крім Угорщини, Чехії та Словаччини, перейшли на інших постачальників. Щоб Росія не могла компенсувати втрату європейського ринку за рахунок продажу нафти в інші країни, було введено "стелю ціни".

Це означає, що західні компанії, які домінують на глобальному ринку транспортних, страхових і банківських послуг, не будуть обслуговувати угоди з російською нафтою при поставках в треті країни, якщо ця нафта продається дорожче від "стелі" в 60 доларів.

Тоді Кремль в якості відповіді вирішив формально заборонити поставки нафти в ті країни, які дотримуються норми про стелю ціни. Однак, як видно навіть за російською офіційною статистикою, на практиці російська нафта експортується в Азію і Африку за ціною помітно нижчою від стелі.

Вас також можуть зацікавити новини: