ЄС відмовився від російської нафти / фото ua.depositphotos.com

Під кінець 2022 року поставки російської нафти до країн Євросоюзу скоротилися на 90%. Це стало головним санкційним покаранням для агресора, заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас в інтерв'ю Укрінформу.

"Ми радикально зменшили енергетичну залежність від Росії, адже однією з головних санкцій ЄС стало припинення 90% поставок російської нафти до Європи до кінця 2022 року, а потім і позбавлення Москви відповідних доходів", – заявив він.

Посол Євросоюзу визнав, що росіяни все ще можуть продавати свою нафту в інші регіони світу, але прибуток від цих поставок значно менший. 

Відео дня

"Росія змушена робити це зі значною знижкою на кожен барель. Російська нафта продається за ціною приблизно на 30 доларів нижче, ніж в середньому по всьому світу", – зазначив Маасікас.

Європейське ембарго на нафту з Росії

З 5 грудня вступили в силу європейські нафтові санкції проти Росії – більшість країн ЄС перестали купувати російську нафту. Виняток було зроблено тільки для кількох країн, які не мають альтернатив російській нафті – Угорщини, Чехії та Словаччини. Також було введено "стелю цін" на продаж російської нафти в інші країни світу.

Стеля цін означає, що ЄС, Великобританія, США, Канада, Японія і Австралія не надаватимуть транспортні, страхові, банківські та інші послуги, пов'язані з російською нафтою, якщо вона продається дорожче "стелі" в 60 доларів.

В Росії вирішили формально заборонити поставки нафти в країни, що дотримуються введеної стелі цін, але на практиці поставки і так здійснюються за ціною нижче стелі.

Вас також можуть зацікавити новини: