Українська ГТС була підготовлена для роботи в реверсному режимі / фото ua.depositphotos.com

Україна має готуватись до припинення транзиту російського газу своєю територією у 2024 році, коли закінчиться контракт із Росією, або навіть раніше.

Про це повідомив колишній керівник компанії "Оператор ГТС" Сергій Макогон.

За його словами, наразі газ із РФ до Європи транзитом через Україну йде в обсязі 35-37 мільйонів кубометрів на добу, а це близько 13 мільярдів кубометрів на рік. При цьому, діючий транзитний контракт між Україною та Росією закінчується в грудні 2024 року. 

Відео дня

Основними отримувачами цього газу по довгострокових контрактах є Італія, Австрія та Словаччина. 

"Варто очікувати, що транзит газу буде припинений після 2024 року, або навіть і раніше через введення Європою санкцій на російський газ. Це вимагає максимально швидких дій щодо підготовки до цього сценарію", - зазначив він.

Макогон зазначив, що технічно українська ГТС ще в 2019-2022 роках була підготовлена для роботи в реверсному режимі, але потрібно вже зараз думати про збалансування фінансового стану держкомпанії "Оператора ГТС" через те, що наразі 70-80% доходу компанія отримує від транзиту. 

Колишній керівник компанії вважає, що оптимізаційні заходи дозволять скоротити до 5 мільярдів гривень витрат на утримання ГТС щорічно.

Транзит газу через Україну - що відомо

Як повідомляв УНІАН, у червні 2022 року "Нафтогаз" повідомляв, що російський "Газпром" недоплачує Україні за транзит газу, через компанія готується до ініціювання нового міжнародного арбітражу.

30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи строком на п'ять років із можливістю пролонгації на 10 років.

Документом передбачено, що російський "Газпром" має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд кубометрів у перший рік і по 40 млрд куб. м - у наступні 4 роки.

Вас також можуть зацікавити новини: