Світло мають вимикати за графіками / фото ua.depositphotos.com

Міністерство енергетики доручило Державній інспекції енергетичного нагляду України на час воєнного стану здійснювати перевірки обленерго на предмет коректності застосування графіків відключення електроенергії.

Як повідомляє прес-служба Міненерго, за дорученням Міністерства енергетики Державною інспекцією енергетичного нагляду України було проведено моніторинг коректності застосування графіків відключень, дотримання операторами систем розподілу їх термінів і тривалості.

"За результатами моніторингу для посилення контролю за складанням та виконанням графіків погодинних відключень Міненерго видало наказ, згідно з яким Держенергонагляд протягом періоду воєнного стану здійснюватиме позапланові перевірки на об’єктах енергетики", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

До перевірок будуть залучені представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Служби безпеки України, а також НЕК "Укренерго" - в частині перевірок Операторів системи розподілу (ОСР).

Окрім графіків відключення, перевіркам підлягатиме технічний стан елементів обладнання системної протиаварійної автоматики.

"Графіки відключення електроенергії мають бути складені та застосовуватись відповідно до вимог чинного законодавства та максимально, наскільки це зараз можливо, враховувати потреби споживачів. Оператори систем розподілу мають чітко дотримуватися цих графіків за відсутності аварійних та екстрених ситуацій", - зазначив міністр Герман Галущенко.

Також, відповідно до наказу міністерства, уповноважені представники Держенергонагляду чергуватимуть на диспетчерських пунктах "Укренерго" та ОСР в ранкові та вечірні пікові години з метою контролю за дотриманням графіків відключення електроенергії.

Відключення світла в Україні: що відомо

З початку жовтня РФ здійснила сім атак на об’єкти енергетичної інфраструктури України.

Остання атака була вчинена 23 листопада. Цього дня Росія випустила близько 70 крилатих ракет, 51 із них було збито. Ракети уразили ряд енергооб’єктів, спричинивши блекаут. Лише на кінець минулого тижня енергетики змогли стабілізувати роботу української енергосистеми, однак дефіцит потужності залишається.

Дефіцит електроенергії в Україні зараз становить 27%, що на 3% менше, ніж вчора. Перевищення лімітів споживання призводить до необхідності застосування аварійних відключень, щоб уникнути перевантаження мереж і забезпечення балансу в енергосистемі.