Ілюстрація REUTERS

Нардеп від "За майбутнє" Ганна Скороход зареєструвала у ВР постанову про скасування закону про зниження "зеленого" тарифу.

Про це йдеться на сайті Ради.

Читайте такожРада знизила ставки «зеленого» тарифу

Відео дня

Скороход зареєструвала постанову №3658-П 21 липня.

Відповідно до статті Регламенту ВР, без розгляду проектів постанов про скасування рішень щодо прийняття законів спікер парламенту не може підписати відповідні закони та передати їх на підпис президенту.

Як розвивалися події

Понад 20% ринкувідновлюваних джерел енергії (ВДЕ) належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, далі йдуть шведські, китайські та українські компанії.

Станом на початок червня встановлена потужність об'єктів відновлювальної енергетики складає 7 ГВт, не враховуючи великі ГЕС, об'єкти з ВДЕ на окупованих територіях (637 МВт) і малі сонячні електростанції приватних домогосподарств (618 МВт).

Частка електроенергії з поновлюваних джерел генерації енергії в Україні зросла до 8%, але при цьому генерація забирає з ринку 26% грошового обороту.

У травні 2020 року міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища розробилоумови меморандуму про скорочення "зеленого" тарифу для сонячних електростанцій (СЕС) на 15%, для вітрових електростанцій (ВЕС) – на 7,5%. Пропонувалося встановити верхнє обмеження тарифу на рівні 22 євроценти за кВт*год.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на зустрічі з інвесторами у відновлювану енергетику заявив, що Україна не може собі дозволити мати найдорожчу «зелену» енергію у Європі.

21 липня 2020 року Верховна Рада України підтримала прийняття у другому читанні та в цілому законопроекту, який в рамках покриття дефіциту грошових ресурсів на ринку електроенергії передбачає зниження ставок «зеленого» тарифу для сонячних (СЕС) і вітрових (ВЕС) електростанцій.