Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на зустрічі з інвесторами у відновлювальну енергетику заявив, що Україна не може собі дозволити мати найдорожчу «зелену» енергію в Європі.

Читайте такожУ Мінекономіки розповіли, як відключення АЕС може прискорити зростання цін в Україні

Про це йдеться в повідомленні на урядовому порталі.

Відео дня

Згідно з повідомленням, сьогодні, 14 травня, в Кабінеті міністрів України відбулась друга зустріч прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольги Буславець із представниками компаній, що працюють у сфері відновлюваної енергетики.

Сторони обговорили проект Меморандуму про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні.

Як зазначив Шмигаль, чиста енергія в Україні має рости, розвиватися та поступово переходити до ринкових умов. Але сьогодні, в період кризи в енергетичній сфері, країна не може собі дозволити мати найдорожчу зелену енергію в Європі.

«Питання в ціні. Ми не можемо в країні, де такий рівень бідності, мати найдорожчу в Європі зелену енергію. Ми всі в одному човні. Не може бути такого, що країна втрачає, бюджет втрачає, а ми платимо підвищену ціну за зелену енергетику. Ми не хочемо обмежувати інвестиції, ми хочемо розуміти вартість цієї енергії. Це відповідальність перед країною», - цитує прес-служба Шмигаля.

Зазначається, що за результатами зустрічі сторони домовились про доопрацювання Меморандуму Міністерством енергетики та захисту довкілля в найкоротші строки. Вже в понеділок, 18 травня, планується провести підсумкову зустріч та обговорення фінальної версії документа.

Як повідомляв УНІАН, раніше Міністерство енергетики та захисту довкілля заявило, що має намір підписати меморандум з інвесторами у відновлювальну енергетику про зниження «зеленого» тарифу та про зупинку будівництва нових об'єктів.

Частка електроенергії з відновлювальних джерел генерації енергії в Україні зросла до 8%, що становить 26% грошового обороту на ринку.

Раніше в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець заявляла, що українська енергетична галузь повністю розбалансована у взаєморозрахунках, і до кінця року заборгованість держави за розрахунками за вироблену електроенергію з відновлюваних джерел (ВДЕ) може досягти 26 млрд грн.

Понад 20% ринку відновлюваної енергетики в Україні належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, далі йдуть шведські, китайські та українські компанії.