Ілюстрація REUTERS

Десятка найбільших інвесторів у відновлювану енергетику заробила у 2019 році понад 14 млрд грн.

Читайте такожБуславець, яка зупинила атомні енергоблоки на користь ТЕС, розповіла про "одну з найбільших криз енергетики за всю історію"

Про це йдеться у спецпроекті LIGA.net.

Відео дня

Найбільшим у 2019 році інвестором у "зелену" енергетику виявився олігарх Рінат Ахметов. Йому належить через енергохолдинг ДТЕК понад 1 ГВт потужностей альтернативної енергетики, які виробили минулого року електроенергії на 4,7 млрд грн. Частка на ринку – 25,5%.

Друге місце в рейтингу зайняла китайська будівельна корпорація CNBM, якій належить 301 МВт "зелених" потужностей. Виручка її електростанцій за минулий рік становила 2,9 млрд грн.

Третіми стали шведські бізнесмени Карл Стурен і Йохан Боден. Підприємці, за словами знайомого зі Стуреном співрозмовника LIGA.net, виступають партнерами в "зеленому" бізнесі. Сумарно їм належить шість вітропарків, загальна встановлена потужність яких – 335 МВт. За 2019 рік їх електростанції згенерували електрики на 1,67 млрд грн.

Четверте і п'яті місця у рейтингу посіли колишні власники торгово-розважальних центрів "Караван" Андрій Гордієнко та Сергій Хрипков.

Гордієнко належить в Україні понад 20 сонячних електростанцій загальною потужністю понад 289 МВт. За 2019 рік вони згенерували електроенергії на 1,1 млрд грн.

Хрипков ж володіє 13 СЕС загальною потужністю майже 175 МВт. "Зелений" тариф приніс йому 864,7 млн грн виручки.

Десятку найбільших вигодонабувачів від "зеленого" тарифу замикають американський бізнесмен Річард Дейтс (виручка за 2019 рік - 864,7 млн грн), Зіновій Козицький (655,4 млн грн), Василь Хмельницький (453,8 млн грн), Едуард Мкртачан (437,2 млн грн) та Ігор Тинний з Юлією Льовочкіною (434,9 млн грн).

false

Як повідомляв УНІАН, раніше в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець заявляла, що українська енергетична галузь повністю розбалансована у взаєморозрахунках, і до кінця року заборгованість держави по розрахунках за вироблену електроенергію з відновлюваних джерел (ВДЕ) може досягти 26 млрд грн.

До двадцяти відсотків ринку відновлюваної енергетики належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, далі йдуть шведські, китайські та українські компанії.

Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва поновлюваної та теплової генерації.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Мінекоенерго, передбачає виведення у вимушений простій 3 атомних енергоблоків "Енергоатому".