Експерт оцінив, яким буде опалювальний сезон в Україні / фото ua.depositphotos.com

Директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко вважає, що майбутній опалювальний сезон в Україні має пройти легше, ніж минулої зими, завдяки посиленню протиповітряної оборони в нашій країні. Проте готуватися до зими все ж треба. 

"Якщо прогнозувати і порівнювати, якою буде наступна зима, то я вважаю, що з вірогідністю в 60% навіть, може, дещо більшою, осінньо-зимовий період буде пройти легше, ніж попередній. Чим я це пояснюю? Незважаючи на те, що в нас енергетична система перебуває в гіршому стані, порівняно з попереднім входженням у зиму, але в нас суттєво змінилися показники захисту – протиракетної оборони – енергетичної системи", – пояснив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За словами Омельченка, Україна збиває більший відсоток російських ракет, ніж у минулому році, завдяки надходженню нових систем ППО. Водночас Росія витратила основний складський запас ракет і працює "з колес". І хоча ці ракети теж несуть загрозу, але тепер в РФ значно менше можливостей пошкодити українську енергетичну інфраструктуру. 

Відео дня

Крім того, експерт зауважив, що проходження зимового періоду залежить і від контрнаступу українських військ.

"Думаю, що контрнаступ буде успішний, і Росії вже не так буде до України, займуться більше своїми проблемами. Усе це в комплексі. Водночас дійсно, необхідно готуватися до серйозної зими, і генератори викидати не варто. Але, з іншого боку, не слід панікувати", – резюмував Омельченко.

Якою буде наступна зима в Україні: прогнози

Після того, як через російські обстріли було пошкоджено величезну кількість обʼєктів енергетичної інфраструктури, минулорічна зима в Україні була доволі складною. Українці жили в умовах постійних відключень електроенергії, а для когось це означало і відсутність опалення. 

Експерти схиляються до того, що наступна зима може бути ще складнішою, ніж попередня, оскільки за чей час просто неможливо відновити всі втрачені потужності. Зокрема, диркетор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко вважає, що українцям варто готуватися до блекаутів. За його словами, було зруйновано багато обладнання, яке за рік не відновиш, оскільки цей час іде тільки на його виробництво. 

Про надскладну зиму попереду попереджають і енергетики. Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук повідомив, що останній ОЗП було завершено з пошкодженням чи руйнуванням 75% теплової генерації. Експерти мають сумніви, що до початку опалювального сезону вдасться відновити хоча б половину потужностей. 

Вас також можуть зацікавити новини: