Банки можуть скоротити ставки за кредитами та депозитами / фото УНІАН, Максим Поліщук

За сприятливих економічних, воєнних та політичних умов у 2024 році ставки за банківськими кредитами та депозитами можуть скоротитися в середньому на 3%.

Як розповів голова правління "Глобус Банку" Сергій Мамедов, за стабільної економічної ситуації регулятор може вдатися до подальшого зниження облікової ставки, а відтак кошти, які залучатимуть банки для розвитку власних кредитних продуктів, стануть дешевшими.

Фахівець припускає, що у 2024 році оптимальним можна буде вважати скорочення розміру облікової ставки з чинних 15% до 14-12%, що потенційно стимулюватиме банки до активного розвитку кредитування за найбільш прийнятними умовами для позичальників – ставки за кредитами можуть скоротитися в середньому на 3-4%. 

Відео дня

Водночас стабільна та міцна гривня стане приводом для зниження ставок за гривневими депозитами в середньому на 2-3%. Проте з урахуванням прогнозованої мінімальної інфляції дохід громадян залишатиметься на досить високому рівні. 

"За найоптимістичнішим сценарієм, у 2024 році умови за більшістю кредитних програм можуть суттєво покращитися. При зниженні облікової ставки ще на 2-4 в. п. вартість кредитів для громадян знизиться. За попередніми оцінками, залежно від виду кредиту та першого внеску за ним, ставки можуть скоротитися в середньому на 3-4%. Головним чином це стосується споживчих та автокредитів, а також спільних іпотечних програм комбанків із девелоперами для придбання житла на стадії будівництва ", – сказав банкір.

За його словами, відповідна корекція також спостерігатиметься за депозитними ставками: за оцінками банку, дохід за гривневими вкладами може знизитися від 2% до 3%, проте в умовах низької інфляції розміщення коштів у банках залишатиметься найбільш привабливим способом для більшості громадян не лише зберегти, а й примножити власні заощадження, наголосив Мамедов.

Банківські ставки в Україні

Національний банк України з 15 грудня встановив облікову ставку на рівні 15%, знизивши її з 16%. За словами голови НБУ Андрія Пишного, це рішення узгоджувалося зі сповільненням інфляції та поліпшенням інфляційних очікувань, що сприятиме збереженню привабливості гривневих інструментів для заощаджень.

Від початку 2023 року приріст вкладів населення в українських банках склав 91 млрд грн, а загальна сума коштів на рахунках фізичних осіб станом на 1 листопада перевищила 1,14 трлн грн.

Вас також можуть зацікавити новини: