Якою буде ситуація на валютному ринку найближчим часом? / фото REUTERS

Впродовж 3-9 червня на валютному ринку діятимуть інерційні процеси: найімовірніше загальні показники ринку будуть на рівні кінця травня. 

Про це розповів начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий у коментарі УНІАН. "Нагадаю, що на міжбанку в останні дні травня долар подолав рубіж 40,3 грн, що становить 2% зростання з 1 травня. Інерція діятиме навіть в разі ухвалення рішення про збільшення тарифів на електроенергію (зростання тарифів - це один із виразників анонсованого прискорення інфляції). Водночас ми не виключаємо, що вже з другої половини місяця вплив нових тарифів позначиться на курсових показниках", - сказав він. 

За словами банкіра, як і протягом травня, ринок перебуватиме під дією економічних та "воєнних" чинників, серед яких можна виокремити такі: 

Відео дня
  • новий етап лібералізації валютного ринку, зокрема скасування обмежень на здійснення бізнесом перерахунку коштів за кордон; 
  • режим "керованої гнучкості" з вільним курсоутворенням, але під "наглядом" регулятора (в разі потреби регулятор може збільшувати свій вплив на міжбанку, встановлюючи паритет між попитом і пропозицією);
  • стан економіки країни завдяки системному отриманню макрофінансової допомоги;
  • перебіг бойових дій разом з наслідками ворожої агресії;
  • суспільно-політичний чинник - суспільні настрої та очікування в умовах воєнної агресії.

Лєсовий прогнозує, що у тижневому розрізі ситуація на валютному ринку не вийде за межі системи валютних змін: попри щоденні зміни, тижневі характеристики ринку будуть на рівні травневих:  

  • коридори валютних коливань: на міжбанку 40-41 грн / $ та 43-45 грн / €, на готівковому ринку 40-41 грн / $ та 43-46 грн / €;
  • щоденні курсові зміни: на міжбанку — до 0,2-0,3 грн, у банках — до 0,3-0,5 грн, в обмінних пунктах — до 0,5 грн;
  • середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку: залежно від валюти до 0,5-0,7 грн;
  • тижневі курсові відхилення очікуються в межах 1,5-2% від початкового понеділкового курсу.

Банкір наголосив, що навряд чи за підсумками наступного тижня валютний ринок зазнає карколомних змін. 

"Регулятор, як і раніше, пильно відслідковуватиме ситуацію і в разі необхідності може втрутитися, погасивши будь-які ажіотажні процеси. Звісно, поки зарано робити висновки про те, що очікує ринок в середині червня, однак перша декада скоріше за все багато в чому нагадуватиме травневу - а це часті різноспрямовані валютні зміни то вгору, то вниз і навпаки", - резюмував Лєсовий.

Курс валют - останні новини

Курс долара до гривні у "ПриватБанку" у четвер, 30 травня, зріс на 5 копійок - до 41,00 грн за долар. Курс євро у фінустанові сьогодні подешевшав на 10 копійок і складає 44,60 грн за євро. 

Готівковий курс долара до гривні в банках України зріс на 10 копійок - до 41,00 грн за долар в середньому. Продати американську валюту в банках сьогодні можна в середньому за курсом 40,40 грн за долар. Середній курс євро до гривні сьогодні зріс також на 10 копійок і складає 44,60 грн за євро. Продати євро можна за курсом 43,81 грн за євро. 

Вас також можуть зацікавити новини: