Яким буде курс валют наступного тижня / фото УНІАН

Завершення зими навряд чи сколихне валютний ринок: як і раніше, щоденні курсові зміни будуть очікувано незначними (до 0,2-0,3 грн на міжбанку і до 0,5 грн на готівковому ринку).

Як розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, збережеться тенденція до різноплановості курсових коливань: залежно від попиту та пропозиції, валютні курси періодично то зростатимуть, то знижуватимуться.

"Водночас різниця між курсами купівлі та продажу, як складова "матриці" валютного ринку, практично не зміниться: на безготівковому ринку вона в прямому сенсі буде "копійчаною" ("стеля" не перевищить 0,1 грн), а на готівковому ринку різниця складе до 0,5 грн за курсами комерційних банків і до 1 грн в обмінниках", – сказав експерт.

Відео дня

За його словами, провідна роль на ринку залишатиметься у регулятора, адже завдяки валютним інтервенціям він ефективно втримує баланс між попитом і пропозицією на міжбанку. Відповідно, готівковий ринок наслідуватиме події міжбанку: фінустанови додадуть до міжбанківського курсу, як основи всього валютного ринку, власні комісійні.  Але різниця з безготівковим курсом у комерційних банках буде до 0,6 грн, а в обмінних пунктах ситуативно до 1 грн.

Лєсовий зазначив, що, хоча на готівковому ринку скасовані всі валютні обмеження, проте наразі важко вирахувати, як той чи інший чинник або ж обставина здатні ситуативно збурити покупців валюти - адже саме відірваний від пропозиції надмірний попит є каталізатором збільшення різниці між курсами купівлі та продажу.

За прогнозом банкіра, наступного тижня курсові коридори залишаться майже без змін: на міжбанку вони складуть 38,5-39,5 грн/дол. та 41,5-43 грн/євро, а на готівковому ринку – 38,8-39,9 грн/дол. та 41-43 грн/євро.

"Отже, можемо припустити, що загальна ситуація не зміниться: валютний ринок розвиватиметься згідно з канонами режиму "керованої гнучкості": при вільному курсоутворенні в разі виникнення термінової потреби регулятор може втрутитися на ринок, оперативно корегуючи обсяги валютних інтервенцій. Але наразі глобальні загрози для ринку валют відсутні", – резюмував експерт.

Курс валют в Україні

Національний банк України встановив на п’ятницю, 23 лютого, офіційний курс долара до гривні на рівні 38,48 грн/дол., таким чином, гривня зміцнилася на 14 копійок порівняно з сьогоднішнім показником. Офіційний курс НБУ щодо євро на п'ятницю встановлений на рівні 41,73 грн/євро, тобто гривня послабилася на 1 копійку порівняно з сьогоднішнім курсом.

Готівковий курс долара до гривні в банках України у четвер, 22 лютого, зріс на 10 копійок – до 38,90 грн за долар в середньому. Середній курс євро до гривні сьогодні подорожчав на 17 копійок і складає 42,17 грн за євро.

Вас також можуть зацікавити новини: