Банкір вважає, що вартість долара не буде кардинально змінюватися / фото УНІАН

Кінець лютого і початок березня ознаменуються збереженням "курсової рівноваги" в Україні. За прогнозами, готівковий курс долара продовжить утримуватися на рівні в 39,5-40,5 грн.

Про це заявив директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко, пише "Обозреватель". За його словами, стабільність на валютному ринку "триватиме й надалі", вартість долара не буде кардинально змінюватися.

"З початку року валютний ринок у здоровому сенсі жвавий, про це свідчать помірні курсові коливання в обмінних пунктах. Водночас, за всіма ознаками, протягом наступного тижня збережеться "курсова рівновага". Зараз немає вагомих підстав ані для різкого зміцнення гривні, ані для її падіння", - сказав Марченко.

Відео дня

Банкір зазначив, що незначне зміцнення гривні до долара в лютому (у межах 0,5%) стало можливим завдяки кільком факторам, серед яких - помірні темпи інфляції та збалансований бюджет.

Останньому, зазначає Марченко, допомогла міжнародна фінансова допомога. За січень-лютий поточного року Україна отримала 3 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС і 1 млрд доларів грантової допомоги від США.

"Однак у такої тенденції також є економічно обумовлені межі: верхня планка курсу втримається на рівні 40,5 грн/долар, а нижня - на рівні 39,5 грн/долар. Це сьогодні коридор "міцної" гривні", - пояснив експерт.

Марченко переконаний, що підстав для стрибків курсу валют в Україні на сьогодні немає.

"З 27 лютого по 5 березня, попри можливі незначні курсові коливання на готівковому ринку в межах 0,5 грн/долар, курс залишатиметься на рівні 39,5-40,5 грн", - прогнозує банкір.

Курс долара в Україні - прогнози

Як повідомляв УНІАН, раніше керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій заявляв, що поки не спостерігаються фактори, які могли б значно вплинути на котирування до кінця зими.

А на думку економіста Данила Моніна, курс долара в Україні навесні 2023 року навряд чи продемонструє якісь сильні коливання. За його словами, курс може почати стрімко зростати, тільки якщо будуть затримки із надходженнями фінансування.

Нагадаємо, 25 лютого курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва зміцнився на 5 копійок - до 39,80 грн/дол. Продати американську валюту в середньому можна було за курсом 39,30 грн за дол.

Вас також можуть зацікавити новини: