Яким буде курс валют наступного тижня / фото УНІАН

Наступний тиждень на валютному ринку матиме всі ознаки стабільної динаміки, а коливання курсу на готівковому ринку відбуватимуться в рамках 37,8-39 грн/дол. та 41-43 грн/євро.

Про це у коментарі УНІАН розповів начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий.

За його словами, готівковий ринок житиме в парадигмі міжбанку: курсова політика фінустанов базуватиметься на курсах безготівкового ринку з додаванням власної комісії, також триватиме процес курсової конкуренції на готівковому ринку: банки та обмінники "боротимуться" за продавців валюти, конкуруючи курсами купівлі.

Відео дня

Крім того, за словами експерта, на валютний ринок можуть впливати й інші фактори, зокрема, терміни та обсяги отримання макрофінансової допомоги.

"Вже у березні очікується €4,5 млрд  першого траншу від ЄС згідно з 4-річною програмою фінансової підтримки України. Ці кошти є дуже важливим джерелом покриття видатків воєнного бюджету країни", – сказав Лєсовий.

Також на валютний ринок, як завжди, впливатимуть суспільні настрої від експансії ворожих інформаційних операцій та пропаганди, а також подолання внутрішніх суперечок. За словами Лєсового, цей чинник є вкрай важливим, адже емоційна складова в періоди випробувань може породжувати ажіотаж та паніку.

Загалом же, зазначив банкір, очікується, що на ринку діятиме звична для останніх кількох місяців формула:

  • поточна різниця між курсами купівлі та продажу на безготівковому ринку залишиться мізерною – до 0,1 грн;
  • різниця між курсами міжбанку та готівкового ринку складе в середньому від 0,6 грн (в банках) та до 1 грн і трохи вище (в обмінниках);
  • поточні зміни курсів валют на готівковому ринку складуть від 0,3-0,5 грн;
  • різниця між курсами купівлі та продажу на готівковому ринку складе до 0,5 грн в банках і до 1 грн (обмінні пункти);
  • межі валютних коливань на готівковому ринку: 37,8-39 грн/дол. та 41-43 грн/євро.

"Таким чином, попри явні досить "рутинні" ознаки ринку (відсутні глобальних змін), ситуація на ринку буде досить живою, а курси рухливими. Ринок перебуватиме в стані прогнозованих змін, а будь-які негативні курсові явища малоймовірні", – трезюмував Лєсовий.

Курс валют в Україні

У валютних обмінниках Києва долар сьогодні подешевшав на 11 копійок – до 38,30 грн/долар в середньому (продати долар можна за 38,17 грн). А готівковий євро в обмінниках сьогодні подешевшав одразу на 15 копійок – до 41,50 грн/євро (курс продажу – 41,25 грн/євро).

Курс долара до гривні у "ПриватБанку" у четвер, 15 лютого, залишився на попередньому рівні – 38,40 грн за долар. Курс євро у фінустанові сьогодні знизився на 4 копійки і становить 41,56 грн за євро.

Вас також можуть зацікавити новини: