Інфляція  в Україні сповільниться до 6% у 2025 році / фото ua.depositphotos.com

Національний банк покращив прогноз інфляції на кінець поточного року з 10,6% до 5,8%.

"Основний чинник цього перегляду – вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. Водночас НБУ підвищив прогноз інфляції на 2024 рік – з 8,5% до 9,8%", - сказав голова Нацбанку Андрій Пишний під час брифінгу. 

За його словами, пришвидшення зростання цін у наступному році зумовлюватиметься низькою цьогорічною базою порівняння для вартості продовольчих товарів, тривалішим збереженням тиску на витрати бізнесу через перегляд припущення щодо безпекових ризиків, збільшенням зарплат та прискоренням зростання адміністративно-регульованих цін.

Відео дня

"Надалі інфляція сповільниться до 6% у 2025 році. Цьому передусім сприятиме очікуване зниження безпекових ризиків, що припускається прогнозом НБУ. Відновлення оптимальної логістики та виробництва в післявоєнний період дасть змогу нарощувати пропозицію товарів та обмежуватиме ціновий тиск. Вагомий вплив на цінову динаміку матиме й очікуване зниження світових цін на енергоносії", - повідомив голова НБУ.

Інфляція в Україні - що відомо

За даними Держстату, інфляція в Україні у вересні 2023 року сповільнилася до 7,1% в річному вимірі. Інфляція на споживчому ринку у вересні 2023 року порівняно із серпнем становила 0,5%, з початку року – 3%.

За даними директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академіка НААН Юрія Лупенка, у вересні середні споживчі ціни на продукти харчування продовжили своє зниження, втім, воно відбувалося значно повільніше. Найбільш суттєво у вересні проти серпня знизились споживчі ціни на овочі та фрукти, а найбільше зростання рівня споживчих цін у вересні зафіксоване на яйця.

Вас також можуть зацікавити новини: