США несподівано послабили санкції проти російських банків / фото pixabay.com

Міністерство фінансів США дозволило здійснювати операції з російськими банками для розрахунків у сфері енергетики. Йдеться про "‎ВТБ"‎, "‎Центробанк"‎, "‎Сбербанк"‎ та "‎Альфа-банк"‎. Про це йдеться у ліцензії, виданої американським міністерством.

Ліцензія Мінфіну згадує також банки "Открытие", "Совкомбанк", "Росбанк", "ВЭБ.РФ", "Банк Зенит" і "Банк Санкт-Петербург". Заборону на операції знято до 1 листопада 2024 року, однак можливе продовження дозволу.

Пов'язаними з енергетикою будуть вважати трансакції, які стосуються таких питань як видобуток, виробництво, переробка, зрідження, транспортування або купівля нафти та інших енергоресурсів, включаючи зріджений природний газ, деревину, вугілля та уран.

Відео дня

Згідно з ліцензією, дозволяються трансакції з банками РФ, пов'язаними з виробництвом, постачанням або обміном енергією за допомогою будь-яких способів.

Варто зазначити, що мова йде про продовження ліцензії від жовтня 2023 року, дія якої закінчується 1 травня 2024 року.

Сполучені Штати почали запроваджувати санкції проти банків РФ з позаминулого року – після того, як Росія почала повномасштабні воєнні дії проти Україні.

Російськи банки – що ще цікавого

Нагадаємо, раніше в Організації Об’єднаних Націй підтвердили, що відкрили рахунок у російському банку через те, що обмеження з боку Заходу ускладнили використання звичайних платіжних каналів.

А у минулому році один з найбільших банків РФ – "ВТБ" – повідомив про безпрецедентний у своїй історії збиток через введення санкцій. Чистий збиток тоді склав майже 760 млрд рублів (близько 9,57 млрд доларів).

Вас також можуть зацікавити новини: