Велика Британія надала Україні величезну допомогу в різних сферах / фото ua.depositphotos.com

Велика Британія надала Україні 4 млрд фунтів на військову, гуманітарну і економічну підтримку.

"Військова, гуманітарна і економічна підтримка Великою Британії для України сягнула майже 4 млрд фунтів з часу вторгнення. Сполучене Королівство пишається тим, що є найбільшим постачальником військової допомоги для України після Сполучених Штатів, з підтримкою на суму 2,3 млрд фунтів у 2022 року", - наголошується у Лондонський декларації урядів Великої Британії і України.

Також сказано, що з 2015 року Велика Британія навчає військових Збройних сил України за допомогою Операції ORBITAL.

Відео дня

"Ми стали першою Європейською країною, яка надала летальну допомогу. Сполучене Королівство продовжило очолювати рух для підтримки України з метою її самозахисту, у тому числі за допомогою протитанкової зброї і танків. Наша військова допомога для України є стійкою. Велика Британія продовжить робити внесок в усі три військові області - на суходолі, в повітрі і на морі", - йдеться в декларації.

Також Британія залишається налаштованою надавати гуманітарну допомогу тим, хто її найбільше потребує, а також підтримувати бюджет і економіку України, допомагати відновити енергетичну систему та іншу цивільну критичну інфраструктуру, які зазнали атак від російських незаконних повітряних ударів. .

Крім того, Британія вже запровадила санкції проти понад 1,2 тис російських фізичних осіб і проти понад 120 юридичних осіб з часу вторгнення.

"Наші країни сповнені рішучості здобути перемогу проти російського вторгнення і справедливого та стійкого миру", - наголошується у декларації.

У цьому зв'язку сказано, що Україна має право на самозахист.

"Разом ми побудуємо українські Збройні сили, які будуть здатними обороняти свою територію та стримувати атаки. Сполучене Королівство працює з Україною для допомогти розробити її довготермінові силові структури і спроможності, аби відбити російські здобутки і спиратися на силу стримування у майбутньому. У 2023 році Сполучене Королівство підготує щонайменше вдвічі більше українських військових від числа тих, які пройшли навчання у 2022 році, і надасть не менше 2,3 млрд фунтів на військову допомогу, у тому числі на більш сучасні спроможності", - йдеться в декларації.

Разом з тим, перед проведення саміту НАТО у Вільнюсі, відбуватиметься робота з поглиблення сумісності армії України з арміями Альянсу і прискорення переходу України на стандарти НАТО.

Заяви Сунака під час візиту Зеленського: деталі

Сьогодні, 8 лютого, прем'єр-міністр Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Ріші Сунак заявив, що основні бойові танки Challenger 2 потраплять на лінію фронту в Україні в березні. Прем'єр Британії наголосив, що треба озброїти Україну в короткостроковій перспективі і підсилити - на довгострокову перспективу.

Також Сунак заявив, що не виключає можливості постачання Україні бойових літаків західного зразка, а започаткування навчань українських військових - це лише перший крок. Він сьогодні оголосив про плани з організації підготовки українських пілотів для польотів на бойових літаках західного зразка.

Ще Сунак обіцяє посилення української системи протиповітряної оборони у найближчі тижні, а щодо надання Україні далекобійних ракет великого радіусу дії обговорення ще тривають.

Британія раніше надала Україні тисячі зенітних ракет і системи протиповітряної оборони для знищення ворожих цілей у повітрі.