Кількість людей з інвалідністю в Україні зростатиме через війну / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Внаслідок повномасштабної війни в Україні швидко зростає кількість осіб з інвалідністю. Через це державі слід переглянути підхід щодо надання їм підтримки, розповіла міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

"В нас щодня травмуються як наші захисники, так і цивільні. І очевидно, що кількість людей з інвалідністю буде зростати. Інвалідність буває різною. І тут нам треба піднімати питання: чи всі сьогоднішні підтримки ми маємо зберігати в існуючому стані? Наприклад, якщо людина реабілітована, якщо ми їй забезпечили протез, перенавчання, облаштування робочого місця і дому, а також дали роботу, яка приносить 10-20 тисяч гривень, то чи є сенс виплачувати їй пенсію у 2 тисячі гривень? Тобто наскільки це релевантна виплата?" – сказала вона.

Жолнович вважає, що краще забезпечити людині з інвалідністю економічну самостійність, що буде набагато ефективнішим.

Відео дня

"Ми повинні всі розуміти, що після війни відновлювати економіку доведеться кожному. І ті, хто можуть працювати, мають працювати. Тому що підтримка інших держав вже скорочується і буде, на жаль, скорочуватись. І ми повинні дбати про себе самі", – наголосила міністр.

Соціальні виплати в Україні

Як повідомляв УНІАН, в Україні припинили надавати виплати для кількох категорій внутрішньо переміщених осіб. Це люди, які перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин; повернулися до покинутого місця проживання; відбувають покарання в місцях позбавлення волі; були засуджені за колабораціонізм.

У жовтні стало відомо, що Міністерство соціальної політики припинило виплати щомісячної допомоги понад 140 тисяч ВПО. Таке рішення ухвалили після перевірки, яка показала, що ці люди не відповідали критеріям надання допомоги.

Вас також можуть зацікавити новини: