Скільки Україна витрачає на війну з РФ: у Мінфіні назвали щомісячну суму

Сергій Марченко зазначив, що необхідно створити умови для фінансування військового бюджету.

Україна щомісяця витрачає на захист держави від російського вторгнення приблизно 130 мільярдів гривень. При цьому доходи майже в два рази нижче.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, на даний момент головне завдання - створити умови для фінансування бюджету. При цьому він нагадав, що Верховна Рада вже підтримала зміни до держбюджету, що дозволить збільшити витрати на захист держави.

"Ключове завдання - створити умови для фінансування військового бюджету (адже держбюджет отримує 80 млрд грн доходів, а на військову кампанію витрачається 130 млрд грн на місяць)", - повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

Крім того, Марченко вказав, що в поточному році важливо зібрати вже заплановані податки, але українцям не варто очікувати кардинальних змін у податковій сфері.

Держбюджет-2023 - що відомо

Верхона Рада прийняла державний бюджет на 2023 рік в рекордні терміни. Спочатку планувалося, що фінансування бюджету буде відбуватися за рахунок держпозики в сумі 1 516 873,9 млн грн, з них зовнішні - 1 426 149 млн грн, а також внутрішні – 90 724,9 млн грн.

При цьому дефіцит бюджету повинен був скласти більше 20% ВВП, а покривати його планували за рахунок партнерів. Водночас доходи очікувалися на рівні 1,3 трлн грн, а витрати – 2,6 трлн грн.

31 січня 2023 року в Раді зареєстрували проект закону про збільшення витрат держбюджету на 5,5 млрд грн. 7 лютого парламент у першому читанні підтримав зміни до держбюджету. Вже 21 березня Рада проголосувала за закон за основу і в цілому про зміни в держбюджет і збільшила витрати на 537 млрд грн.

Вас також можуть зацікавити новини: