Українки вдома та у Польщі шукають роботу за різними критеріями - дослідження

Найбільше, що цікавить жінок у Польщі – це комфортне середовище та лояльне керівництво.

Під час війни найвпливовішим фактором вибору роботи для жінок в Україні є висока заробітна плата. За цей пункт віддали голоси 24% опитанних, це найбільший показник серед десяти факторів.

Згідно з матеріалами дослідження факторів вибору місця роботи серед жінок, яке опублікував аналітичний центр міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal, великий заробіток менше цікавить українок у Польщі, принаймні цей пункт назвали 18% респонденток.

Найбільше, що цікавить жінок у Польщі – це комфортне середовище та лояльне керівництво, за що проголосували 22%. На території своєї держави українки переймаються лояльним шефом та колегами менше – це важливо для 18% опитанних.

Зручне місце розташування роботи у Польщі вважають перевагою 9% опитанних, у той час, як в Україні це хвилює усього 3% питаних. Пункти "можливість кар’єрного росту та саморозвитку" та "гнучкий графік роботи"  майже однаково важливі для українок у двох країнах – по 9% в Україні, у Польщі – по 8%. 

Офіційне працевлаштування українок у Польщі цікавить більше - 20% проти 16% в Україні. А соціальне страхування - менше: 6% в Україні проти 9% у Польщі.

За "наявність тривалої відпустки" та "можливість відряджень", проголосувало 0% українок у двох державах серед усіх опитаних.  

"У Польщі знаходиться понад 1 мільйон українських біженців, 71%  утримують себе самостійно, переважна частина з них – жінки. Починаючи від 24 лютого ми працевлаштували у Польщі понад 20 тис. жінок. Польські роботодавці дуже конкурують саме за українок, тому повсякчас намагаються покращити умови співпраці", – заявила директорка з рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда.

В агенції додають, що фактори вибору роботи для українок на території нашої держави та в Польщі відрізняються через зрозумілі причини: незнання мови і як наслідок - складність знайти роботу за фахом. Однак 52% українців у Польщі вже вчать мову задля опанування профільної роботи.

В дослідженні взяли участь 1380 жінок в Україні і стільки ж у Польщі. Опитування проводилося протягом перших двох тижнів січня 2023 року методом електронного анкетування. 

Робота під час війни:

Станом на 29 квітня 2022 року кількість вакансій в Україні зменшилася у 20 разів порівняно з довоєнним часом.

Станом на 7 червня падіння зарплат у приватному секторі в середньому становло від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом. 

У червні на українському ринку праці припинилося зниження рівня зарплат.

Станом на 30 червня 2022 року майже 40% українців повернулися на роботу.

Станом на кінець вересня кількість біженців з України зі статусом тимчасового захисту в Європі досягла майже 4,2 млн.

27 жовтня 2022 року посередникам заборонили брати гроші з українців за працевлаштування за кордоном.

Украинці у Польщі:

Станом на 15 липня 2022 року втричі виросла кількість вакансій для жінок в Польщі через "високий сезон", так само як і зацікавленість українських біженок роботою. 

Влітку 2022 року на 25-30% зросла кількість вакансій на підприємствах харчової промисловості  - рибзаводах та мясокомбінатах, де жінки можуть отримати 3300-3500 злотих на місяць (20,2-21,4 тис.грн). 

Станом на 22 серпня 2022 року майже 75% працевлаштованих українців в Польщі надсилали частину коштів своїм родичам в Україну, з них понад 35% – більш ніж половину заробітку. Середня зарплата в Польщі на робітничих спеціальностях, які переважно займають українці, становила 28-32 тис. грн на місяць.

Станом на 26 листопада 2022 року в Польщі кількість вакансій зменшилась на 20%.

Вас також можуть зацікавити новини: