Сигарети суттєво зростуть в ціні / Ілюстрація REUTERS

В Україні очікується суттєве підвищення цін на сигарети - мінімальна вартість пачки зросте щонайменше до 50 гривень.

Як пише "Обозреватель", це передбачено відповідними зобов'язаннями України перед Європейським Союзом. Як відомо, мінімальний акциз у ЄС становить не менше 90 євро, Україна має поступово рухатися до цієї позначки.

Євросоюзу це вигідно тим, що таким чином може знизитися рівень контрабанди цигарок, які нелегально везуть з України. Як пише ЗМІ, це робиться через точки безмитної торгівлі в аеропортах та пунктах пропуску на кордоні. Там цигарки оформляють на пасажирів, які нічого не підозрюють, потім продаючи всередині країни. Акциз при вивозі їх з країни не платиться, на сигарети можуть зробити знижку, тому продавці заробляють на цьому великі гроші.

Відео дня

Раніше УНІАН писав, що в Україні за рік суттєво піднялися ціни на алкоголь і сигарети. Зокрема, сигарети з фільтром вітчизняних марок у червні 2021 року в середньому по Україні продавалися по 47,81 гривень за пачку (20 штук), що на 19,5% дорожче, ніж торік. Сигарети без фільтра зараз можна купити в роздробі по 42,87 гривень за пачку (дорожче на 20,3%).

Також повідомлялося, що в Україні будуть змінені мінімальні роздрібні ціни на алкоголь.