Сигарети можуть подорожчати вже на початку наступного року / фото REUTERS

На початку наступного року в Україні можуть подорожчати сигарети - вартість однієї пачки в січні зросте на 8 гривень. В цілому пачка буде коштувати не нижче 50 гривень, а до 2023-го ціна зросте на 20 гривень.

Як пише "Обозреватель", перш за все зміна цін пов'язана зі щорічним зростанням акцизів приблизно на 20%. Це передбачено зобов'язаннями України в Угоді про асоціацію з ЄС та відповідним законом.

За словами директора Інституту соціально-економічної трансформації Іллі Несходовського, європейці, створивши подібну умову, не допускають перетікання українських сигарет на ринок ЄС. Експерт каже, що, попри відсутність в законі норми про подорожчання, уникнути його не вдасться.

Відео дня

Раніше УНІАН писав, що в Україні за рік суттєво піднялися ціни на алкоголь і сигарети. Зокрема, сигарети з фільтром вітчизняних марок у червні 2021 року в середньому по Україні продавалися по 47,81 гривень за пачку (20 штук), що на 19,5% дорожче, ніж торік. Сигарети без фільтра зараз можна купити в роздробі по 42,87 гривень за пачку (дорожче на 20,3%).

Також повідомлялося, що в Україні будуть змінені мінімальні роздрібні ціни на алкоголь.