ЖК Creator City: як у новому кварталі на столичній Лук'янівці втілюються ідеї 15-хвилинного міста

13:44, 31.01.2022
6 хв. НК

Розвинене публічне середовище перетворює нові житлові комплекси на автономні міські кластери, де є майже все необхідне людині.

Останніми роками український ринок нерухомості, насамперед столичний, помітно змінився. Якщо ще десять років тому новосели здебільшого розраховували отримати лише конкретні квадратні метри у стінах своєї квартири, сьогодні тільки це людину вже не влаштує. Розвиток міської інфраструктури далеко не завжди і не всюди встигає за темпами житлового будівництва, але при цьому кожен з нас хоче мати поблизу будинку таке міське середовище, яке б закривало всі наші базові щоденні потреби.

Ще гострішим питання стало в нову коронавірусну епоху з її трендом на віддалену роботу, коли багато хто з нас більше часу став проводити в стінах своїх будинків і поряд з ними. Тому як ніколи актуальними стали ідеї 15-хвилинного міста – системи функціонування міського середовища, сформованої ще близько століття тому. Суть цього підходу до планування території полягає в тому, що все необхідне людині у повсякденному житті має знаходитися від неї на відстані 15 хвилин пішої прогулянки або одного кілометра. Чи то робота або навчання, шопінг чи охорона здоров'я, відпочинок або спорт.

У них і у нас

Відео дня

Багатофункціональний або mixed-use житловий комплекс, "місто в місті", live-work-play – всі ці сучасні урбаністичні концепції беруть початок саме з ідей 15-хвилинного міста. Причому прообраз їх уперше було сформульовано ще у Нью-Йорку 1920-х років. Втім, тоді було запропоновано поділ саме на окремі міські кластери, кожен із яких був би абсолютно самостійним.

Сучасне ж 15-хвилинне місто швидше спирається на принципи формування середовища великих міст у доавтомобільну епоху. Простір, в якому всі потрібні людині об'єкти знаходяться в пішій досяжності з будь-якої точки, виникав в історичних центрах природним шляхом.

Саме такий підхід був закріплений вже в другій половині минулого століття "матір'ю" сучасної урбаністики Джейн Джейкобс - створювати місто для пішоходів, а не машин. В результаті його знову взяли на озброєння багато великих мегаполісів, таких як Париж і Лондон.

Українська столиця теж знайома з ідеями 15-хвилинного міста не перший рік. Як і в будь-якому мегаполісі з радянським минулим, у Києві за часів СРСР застосовувалися принципи квартальної забудови. Нові мікрорайони створювалися одночасно з базовим соціальним середовищем. Втім, 15-хвилинним місто не стало: ані робочого, ані великого розважального середовища в таких кварталах не було, за що їх назвали спальними.

Нове вікно можливостей для Києва виникло через проблему щільності забудови, коли місця для зведення нових будинків у межах кварталів, що вже склалися, майже не залишилося. Тоді девелопери масово перейшли на освоєння територій колишніх промислових зон. А навколо них зі зрозумілих причин міська інфраструктура не розвинена в тому обсязі, аби покрити потреби мешканців цілого нового кварталу. В результаті все необхідне середовище створюється в рамках нового ЖК разом з будинками.

ЖК Creator City: як у новому кварталі на столичній Лук'янівці втілюються ідеї 15-хвилинного міста

15-хвилинне місто у житловому комплексі Creator City

ЖК Creator City зводиться на місці так званої "промзони на Дегтярівській", розташованій у престижному мікрорайоні Лук'янівка в Шевченківському районі. Понад сімдесят років ця ділянка належала до території Київського хлібозаводу №4. При цьому за рахунок свого розташування колишня промзона сильно відрізняється від інших щодо забезпечення міською інфраструктурою. У пішій доступності від Creator City знаходяться дві станції метро і три великих парки, три комунальні дитячі садки і три школи, чотири медустанови, корпуси вищів, ринок та супермаркети.

Тим не менш, відповідальний за новий проект девелопер "Креатор-Буд" не покладається тільки на багате оточення Лук'янівки. Тому передбачив практично все необхідне прямо на території свого ЖК.

ЖК Creator City: як у новому кварталі на столичній Лук'янівці втілюються ідеї 15-хвилинного міста

Так, покупки новосели робитимуть у своєму супермаркеті. Для комерційних потреб відведено і перші поверхи кожного з восьми будинків – на загальній площі майже 16 тисяч квадратних метрів відкриються нові кафе, магазини, різноманітні сервіси.

Спортивне середовище представлене окремим комплексом з басейном, велодоріжками та п'ятьма майданчиками у дворі. Дитячих ігрових майданчиків теж буде п'ять – їхня загальна площа сягає майже 1,7 тисячі квадратних метрів. Крім того, в Creator City з'явиться і власний дитячий садок. У планах девелопера є навіть відкриття повноцінного медичного центру.

Для першої черги будівництва також передбачили два дворівневі підземні паркінги на більш ніж 1,2 тисячі місць. Спуститись у них можна буде на ліфті прямо з дому, а внутрішній простір ЖК стане повністю вільним від машин.

ЖК Creator City: як у новому кварталі на столичній Лук'янівці втілюються ідеї 15-хвилинного міста

Для всіх і кожного

Але справжня родзинка Creator City – новий парк площею близько 2 га. Це поки що перший і єдиний випадок створення нової зеленої зони в рамках ревіталізації колишньої промзони в Києві. На території парку з'явиться ставок з містками та оглядовою терасою. А решту простору розділять функціонально. Біля водойми розташується пагорб із катальпами, з іншого боку – сад східних скульптур, також у парку з'явиться квітковий сад і простір для проведення культурних заходів.

Але головне, що зелена зона між двома міні-кварталами нового житлового комплексу буде відкритою для всіх бажаючих. Парк стане публічним і закриватиметься лише у нічний час.

І такий самий підхід застосовується до решти наповнення Creator City. У той час як внутрішній простір житлового комплексу закритий від сторонніх системою контролю доступу, доступ городян до інфраструктури обмежувати не стануть. Входи у всі ці об'єкти розташуються із зовнішніх сторін будинків. Таким чином, "Креатор-Буд" втілює ідеї 15-хвилинного міста не тільки в межах свого ЖК, але й наближає до них сусідів, доповнюючи міський простір новим громадським середовищем.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся