Китай побудує дорогу в обхід Росії / фото ua.depositphotos.com

Китай, Узбекистан і Киргизстан мають намір побудувати залізничний коридор за маршрутом "Китай-Європа" в обхід Росії. Відповідний тристоронній документ був підписаний на саміті "Центральна Азія-Китай", що відбувся днями в Китаї, повідомляє "Радіо Свобода".

Перші домовленості про будівництво цієї залізничної магістралі були підписані ще у вересні 2022 року в рамках саміту Шанхайської організації співробітництва, що відбувся в Узбекистані. Новий документ визначає подальші конкретні кроки в реалізації проекту - розробка детального проекту, визначення моделі фінансування тощо.

За попередньою інформацією, нова залізнична магістраль повинна починатися на Торугартському перевалі – на кордоні Киргизстану і Китаю, де вже є діюча залізнична гілка. Далі магістраль піде до Узбекистану, де з'єднається з іншою вже існуючою гілкою узбецької залізниці. 

Відео дня

Нова магістраль пройде через складні для будівництва гірські райони, що вимагатиме створення безлічі тунелів, кількість яких може скласти до сотні.

Китай видавлює Росію з Азії

На минулих вихідних в Китаї відбувся саміт "Центральна Азія-Китай", на якому було заявлено про плани значного посилення економічного співробітництва Пекіна з країнами регіону. Фактично Китай оголосив про намір підім'яти під себе Центральну Азію, що раніше вважалася вотчиною РФ.

Примітно, що з самою Росією відносини у Китаю досить суперечливі. Наприклад, напередодні стало відомо, що Китай під різними приводами відмовляється імпортувати російське зерно, вважаючи за краще закуповувати його в США, Австралії та Канаді.

Вас також можуть зацікавити новини: