Чому яблука ростуть червиві / Ілюстрація REUTERS

Яблуні - одні з найбільш ласих фруктів для шкідників. Майже кожен дачник збирав червивий урожай з яблуні. Посадки яблунь атакують яблуневі плодожерки. Ці шкідники також можуть поласувати грушами і айвами. На початку літа вони відкладають яйця на деревах, в серпні гусениці вигризають м'якоть в плодах, а восени залишаються зимувати в корі.

Щоб захистити урожай від цих комах, потрібно протягом літа обприскувати рослину засобами від шкідників. А на початку осені стовбур обробляють, щоб комах не було в наступному році.

Обробка яблунь від плодожерки хімічними засобами.

Хімічні обробки яблунь починають в травні, коли температура не опускається нижче +10 градусів. При цьому під час дозрівання плодів застосовувати хімікати забороняється, оскільки пестициди можуть проникнути в м'якоть.

Відео дня

В агромагазинах представлений великий асортимент препаратів від яблучної плодожерки. Часто проти гусениць використовують інстектициди Карфофос, Інта-вир, Дімілін, Інсегар. Препарати потрібно використовувати за інструкцією і не перевищувати зазначену дозу, щоб не нашкодити дереву.

Харчові приманки для шкідників яблуні

Яблуневі плодожерки люблять солодкий запах. Садівники можуть змайструвати солодкі пастки для шкідників. Для цього в відра або банки наливають скислий солодкий яблучний компот. Ємності розставляють по всьому саду. Комахи злітаються до напою і тонуть в ньому.

Відвари від шкідників яблуні своїми руками

Існує безліч народних способів обприскування дерев від плодожерки. Зробити відвар можна з рослин, яких боїться комаха. Це полин, деревій, бадилля помідорів, лопух, пижмо, ромашка і молочай. 50 г трави залийте каструлею окропу і настоюйте 3 години. Таким відваром обробляйте дерева раз на тиждень.

Ефективно відлякує шкідників яблунь тютюновий розчин.  500 г сухого тютюну залийте 10 л води і настоюйте 2 дні. Потім 2 години кип'ятіть рідину і остудіть. Коли розчин охолоне, влийте в нього відро води. Обробляйте яблуні від гусениць і метеликів.

Ще один засіб від плодожерки - камфорний спирт. Купити його можна в аптеці. Просочіть в спирті невеликі шматочки тканини і розвісьте на гілках яблунь. Повторюйте процедуру раз на тиждень, оскільки спирт вивітрюється.

Чим обробити яблуню від шкідників / фото ua.depositphotos.com

Обробка яблуні восени

Щоб в наступному році плодожерки не зіпсували урожай, в кінці літа або на початку осені потрібно обробити дерева. Гусениці зимують в корі яблуні. З метою профілактики стару кору на дереві очищають, а стовбур дерева обприскують одним з перерахованих вище засобів від комах. 

Стовбури яблуні можна облити гарячою водою (50°-60°). Лялечки гусениці бояться гарячої води.

Яблучних шкідників відлякує запах помідорів, тому між яблунями можна посадити кілька кущів томатів. Також між яблуками можна висадити квіти, оскільки комахи-запилювачі можуть полювати на плодожерок.

Що робити з червивими яблуками

Яблука, в яких були помічені шкідники, не придатні для вживання в їжу. На жаль, їх доведеться викинути або використовувати як корм для худоби. Навіть після термічної обробки такі яблука можуть бути токсичними.

Вас також можуть зацікавити новини: