Чому не можна перетравлювати яйця-головна причина / фото depositphotos.com

Погодьтеся, навіть ті, хто не люблять і не вміють готувати, переконані, що є страви, які під силу всім. Здавалося б, що може бути простіше, ніж відварити пару яєць на сніданок?

Але дієтологи стверджують, що не все так просто, як може здаватися на перший погляд. Навіть такий простий продукт, як яйця, вимагає особливого підходу.

Раніше ми писали про те, чому не можна зберігати яйця в холодильнику, а зараз розповімо, як їх правильно варити.

Відео дня

Чи можна варити яйця

Як стверджують дієтологи, яйця можна і потрібно варити, проте не всі роблять це правильно. Річ у тім, що практично всі вважають, що варити яйця можна скільки завгодно, головне, щоб вода в каструлі не википіла.

Але на жаль, при тривалому варінні ви вб'єте не тільки сальмонелу, яка може міститися в яйці, але і всі корисні елементи в продукті. Більш того, тривале варіння небезпечне тим, що при надмірній термічній обробці з білка виділяється сірководень. Той самий, який так огидно тхне, коли яйце протухає.

Тому відповідь медиків на питання про те, чому не можна варити яйця, однозначна: варити яйця можна, проте тільки в тому випадку, якщо ви робите це правильно.

Головна помилка при варінні яєць

Як би дивно це не звучало, але яйця не мають кипіти. Саме температура кипіння вбиває в білку всі корисні речовини. 

Щоб було простіше зрозуміти, як не можна варити яйця, запам'ятайте одне просте правило - доводити воду до активного кипіння категорично не можна.

Яйця кладуться в холодну воду, каструля ставиться на вогонь і, як тільки у воді з'являються перші бульбашки, вогонь потрібно буде вимкнути. Однак, це не означає, що яйце зварилося, і його вже можна їсти. Краще залишити в каструлі під кришкою, щоб воно остаточно приготувалося.

Якщо ви плануєте приготувати яйце "круто" - залиште його в гарячій воді на 10-15 хвилин, якщо ж хочете "в мішечок" - скоротіть час перебування в окропі до 7-9 хвилин.

Як стверджують медики, при такій технології приготування білок все одно згорнеться через високу температуру води, і яйце не буде сирим. Однак враховуючи, що активного кипіння не буде, білок не зруйнується.

Крім того, яйця приготовані таким способом, виходять більш ніжними, з м'яким жовтком, а шкаралупа ніколи не лопається в процесі варіння, на відміну від яєць, приготованих в киплячій воді. 

Як не можна варити яйця / фото depositphotos.com

Як зрозуміти, що яйце переварене

Напевно, кожен з нас бачив зварені яйця, в яких жовтки мають дивний зеленуватий відтінок і занадто пружну, практично гумову, текстуру. У цей момент багато хто з господинь помилково віршують, що їм просто трапилося не найсвіжіше яйце.

Однак викидання "поганого" яйця не дає результату, і всі наступні яйця чекає та ж доля з однієї простої причини - щоразу продукт готується з порушенням технології.

Переварені яйця складно сплутати з тими, які приготовлені правильно, оскільки вони дуже сильно відрізняються і зовні, і за смаком.

Ознаки того, що яйце переварене:

  • жовток має зеленуватий відтінок;
  • дуже тугий, практично гумовий жовток;
  • помутнілий білок з коричневим або сірим відтінком;
  • коричневі плями на білку;
  • потріскана шкаралупа;
  • білок витік з яйця і згорнувся;
  • пластівці білка плавають в каструлі.

Чи можна їсти переварені яйця

Вживати в їжу переварені яйця категорично не можна. Річ у тім, що при тривалому кип'ятінні в яйці руйнується білок. Крім того, відбувається виділення сірководню, який і забарвлює білок в темний колір. 

Відповідь лікарів на питання, що буде з яйцями, якщо їх варити 20 хвилин, однозначна - нічого гарного. Зруйнований білок і сірководень можуть спровокувати загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Давати переварені яйця маленьким дітям або людям з діагностованою виразкою шлунка, холециститом, панкреатитом або підвищеною кислотністю категорично не можна.

Вас також можуть зацікавити новини: