Сирий всередині пиріг небезпечно їсти, тому варто його допекти / фото ua.depositphotos.com

Ароматні пироги навряд чи залишать когось байдужим. Цю смачну страву часто вважають візитівкою досвідченої господині. Однак часом трапляється, що пиріг виявляється сирим. Непропечене всередині тісто псує усю страву.

Не варто засмучуватися завчасно, все можна виправити. Нижче ми розповімо, що робити, якщо пиріг сирий всередині. Однак для початку розглянемо основи.

Як дізнатися, чи готовий пиріг - точний метод

Найперше, що вам варто знати про випічку - ніколи не вірте суворому таймінгу, який вказують в рецептах. Все залежить від роботи вашої духовки, якості борошна, жорсткості води і навіть свіжості яєць. 

Відео дня

Щоб перевірити готовність пирога, ви можете:

  • Використовувати дерев'яну шпажку або тонкий ніж. Просто вставте його в центр пирога і дістаньте. Якщо на шпазі або ножі залишилися шматочки сирого тіста - пиріг має ще трохи пропектися.
  • Легенько натиснути на центр пирога. Якщо після натискання на випічці немає ямочки, і сам пиріг швидко повернувся в "колишню форму", можете вимикати духовку - страва готова.
  • Оцініть пиріг візуально. Якщо зверху на ньому ви бачите рівномірно золотисту скоринку, яка підрум'янилася, то випічка, швидше за все, вже пропеклася і готова.

Завжди перевіряйте пиріг під час випічки, адже він може просто згоріти завчасно або ж не пропектися, а ви вже вимкніть духовку.

Що робити, якщо пиріг сирий всередині, але не охолов

Якщо ж ви зрозуміли, що всередині пирога залишилося непропечене тісто, у вас є декілька варіантів для порятунку ситуації. Спробуйте один з цих варіантів, однак не вимикайте духовку і не діставайте пиріг повністю:

  • Одразу ж поверніть пиріг в духовку і трохи підніміть температуру, відхилившись від норми, зазначеної в рецепті. "Експрес-запікання" допоможе тісту всередині пирога пропектися, проте стежте, щоб низ не пригорів.
  • Якщо пиріг підрум'янився зверху, але всередині сирий, накрийте його фольгою або пергаментом для запікання. Після цього дайте пирогу допектися.

Ці ж способи допоможуть вам впоратися з ситуацією, коли потрібно рятувати вже практично готову страву і зрозуміти, що робити, якщо пиріг не пропікається зверху.

Не поспішайте одразу ж діставати пиріг з духовки / фото ua.depositphotos.com

Що робити, якщо пиріг не пропікся і охолов

Якщо ж пиріг не пропікся і охолов, вам допоможуть зовсім інші лайфхаки. Для початку вам варто дати пирогу остаточно охолонути. Насправді це може вирішити вашу проблему. Вся річ у тому, що вершкові і сирні види тіста можуть "допікатися" при кімнатній температурі. І якщо такий пиріг постоїть, він дійсно може стати готовим і не сирим.

Якщо ж пиріг охолов і сирий всередині, вам потрібно знову використати духовку і намагатися його допекти. Все просто, перевіряйте готовність описаними вище методами і стежте, щоб краєчка і низ не підгоріли.

Чому не пропікається пиріг на кефірі

Найчастіше проблема сирих пирогів трапляється тоді, коли в рецепті є кефір. Через кислотність процес пропікання сповільнюється. Спробуйте додати в тісто соду або розпушувач, тоді пиріг пропечеться швидше.

Крім цього, враховуйте той факт, що кефір містить в собі більше рідини, ніж інші інгредієнти. А тому збільшуйте час випічки такого тіста, адже йому потрібно більше часу, щоб приготуватися.

Що робити, якщо бісквіт не пропікся всередині

Бісквітне тісто досить примхливе. З ним нерідко трапляються проблеми. Перед випіканням бісквіта обов'язково переконайтеся, що ви обрали не дуже глибоку форму. Якщо вона буде занадто великою і високою, середина бісквіта не пропечеться.

Майже кожна господиня хоча б раз у житті намагалася зрозуміти, що робити, якщо бісквіт не пропікся всередині. Якщо ви серед них, спробуйте знизити температуру духовки приблизно на 15 градусів і випікайте тісто трохи довше, ніж написано в рецепті.

Що робити, якщо пиріг не пропікається зверху / фото ua.depositphotos.com

Що робити, якщо пиріг не пропікся всередині в мультиварці

Запікання в мультиварці - популярний метод приготування пирогів. Він чудово рятує, коли вдома немає духовки або ж не хочеться включати грубку через спеку. Однак якщо пиріг не пропікається в мультиварці, потрібно діяти швидко.

Одразу ж поверніть недопечений пиріг в мультиварку та оберіть спеціальний режим, такий як "випічка" або "пекар" (назви можуть бути іншими, все залежить від моделі пристрою). Коли ви оберете режим для випічки, встановіть таймер на 10-15 хвилин. За цей час тісто допечеться, однак якщо у вас все одно залишаться сумніви, просто залиште пиріг в закритій мультиварці, так він точно "дійде" до готовності.

Чи можна їсти сирий пиріг-відповідь вас здивує

Не всі розуміють, чим небезпечне сире тісто, особливо якщо в ньому є яйця. Вживання недопечені пироги дуже небезпечно, адже сирі інгредієнти містять в собі бактерії, такі як сальмонела. Крім цього, ви можете отримати банальний розлад шлунку. Він може зупинитися, а це завжди приносить неприємності. 

Тому не ризикуйте і їжте лише пропечені пироги. Описані вище способи допоможуть вам зробити так, щоб вони ніколи не залишалися сирими.

Вас також можуть зацікавити новини: