Деякі речі не можна купувати в секонд хенді / фото ua.depositphotos.com

Секонд-хенд - зручне місце, де можна дешево, а якщо пощастить, то ще й стильно, оновити свій гардероб. Однак важливо пам'ятати, що не всі категорії речей варто купувати в таких місцях.

Давайте розберемося, які речі суворо заборонено купувати в секонд-хенді та чи можна підхопити якісь хвороби, купуючи такий одяг.

До речі, раніше УНІАН розповідав, як позбутися від чужої енергетики на одязі.

Відео дня

Що не можна купувати в секонд-хенді

Речі, які надходять в цю бюджетну категорію магазинів, перед продажем обов'язково повинні проходити термічну і/або хімічну обробку. Але навіть вона не завжди допомагає.

Ми склали список товарів, купівлі яких варто уникати в "секондах":

  • Спідня білизна. Це дуже особиста категорія, і носити чужі труси, м'яко кажучи, неприємно. Навіть після обробки на них можуть залишитися сліди використання, а то й бактерії. До того ж, знайти недорогу, якісну, але нову білизну не складе труднощів. Теж саме стосується шкарпеток, купальників, термобілизни, колготів і т. п.
  • Спортивний одяг. Такі товари люди зазвичай використовують в різних активностях, під час яких рясно потіють. І цей піт залишається на тканині. Так, перед тим, як відправити на прилавок "секонду", речі виперуть і дезінфікують, але сліди активного використання все одно можуть залишитися. До того ж, "спортивки" можуть бути деформовані після ношення попередником і втратити свої початкові властивості.
  • Головний убір. Свої шапки, капелюхи, кепки та інші подібні речі ви перете й чистите відносно рідко, адже так? Речі з "секонду" навряд чи пралися частіше. Тому всередині можна знайти сліди використання. І не забувайте, що попередній власник міг мати лупу, або навіть педикульоз (воші, по-простому). Навряд чи воно вам треба.
  • Зимовий верхній одяг. Неочевидна категорія речей, проте має свої нюанси. Вони полягають у тому, що термічна обробка може зробити пуховики й дуті куртки непридатними: теплий наповнювач зіб'ється в грудки, і одежина просто перестане виконувати свою головну задачу - зігрівати вас взимку. А ще такий одяг може довго зберігати в собі запах секонд-хенду.
  • Косметика та приладдя для макіяжу. З косметикою все просто - у неї є свій термін придатності й правила зберігання, а у відкритих тюбиків і баночок вони ще менші й жорсткіші. На пензликах і інших спонжиках для макіяжу залишаються частинки шкіри попереднього власника та мікроби.
  • Іграшка. У м'яких плюшевих ведмедів і подібних предметах можуть оселитися клопи або грибок. На твердих іграшках знаходяться мікроби, всередині може виявитися та ж цвіль, також вони іноді бувають із ушкодженнями. А ви ж пам'ятаєте, що діти часто тягнуть іграшки до рота?
  • Вовняний одяг. Такі речі вимагають особливого догляду, і далеко не всі "секонди" можуть його забезпечити. Річ цілком може виявитися або недопраною і замість цього додатково обробленої "хімією", або ж повністю втратила зовнішній вигляд і здатність зігрівати нового власника.
Є категорії речей, які не можна купувати в секонд-хенді / фото ua.depositphotos.com

Хвороби секонд-хенду - шокуюча правда чи міф

Однією з причин, чому не можна купувати речі в секонд хенді, часто називають імовірність того, що хвороби можуть передатися через одяг. Але чи так це насправді?

Ми вже згадували, що погано оброблені шапки можуть бути заражені вошами, а в м'яких іграшках весело і завзято жити клопи. І хоча такі болячки, як короста і педикульоз, передаються через тканину, швидше за все, цього не станеться завдяки хімобробці одягу.

Але що ще можна підхопити в секонд-хенді? За словами дерматологів, підчепити інфекцію через одяг із секондів - малоймовірно. Однак зіткнутися з грибковими захворюваннями шансів більше - спори грибка вельми живучі. Особливо ця проблема актуальна при покупці взуття (і шкарпеток, пам'ятаєте ж про нижню білизну?).

Через взуття з секонд-хенду можна підхопити грибок / фото ua.depositphotos.com

Інфекціоністи відзначають, що більшість збудників інфекцій нестійкі в навколишньому середовищі і швидко гинуть. Однак є й такі, які можуть опинитися в волокнах тканини, і вбити їх не так просто. Мова, наприклад, йде про вірусний гепатит В, дифтерії, туберкульози, грибкові захворювання. Вони виживають за низьких температур, і здатні витримувати кип'ятіння протягом кількох хвилин. Тому одяг у секондах слід піддати спеціалізованої хімічній чистці з використанням дезінфектантів.

Ще оброблений різною "хімією" одяг може викликати алергічні реакції. Для дезінфекції ношених речей зазвичай використовують доступні й дешеві речовини - формальдегід або бромистий метил. Це токсичні речовини зі специфічним ароматом (той самий запах "секонду"), і можуть викликати роздратування шкіри, слизових, дихальних шляхів або привести до куди більш сумних наслідків.

У будь-якому випадку, убезпечити себе можна, якщо речі після покупки в секонд-хенді ще раз ретельно випрати/помити, можливо, здати в хімчистку.

Для дезінфекції ношених речей зазвичай використовують формальдегід або бромистий метил / фото ua.depositphotos.com

Чому не можна носити речі з секонд-хенду - прикмети і езотерика

Ще трохи зупинимося на містичних причинах того, чому деякі люди стверджують, що не можна носити речі з секонд-хенду.

За словами езотериків, речі "просякнуті" енергетикою свого власника, і вона легко передається іншій людині. А це може бути і негативна енергетика, яка принесе майбутньому власникові лише біди.

Саме тому не рекомендується купувати в "секондах" такі речі:

  • дзеркала та меблі з ними,
  • годинники,
  • коштовності та інші прикраси,
  • ляльки.

Експерти в цій області давно стверджують, що дзеркала грають роль порталів між нашим і потойбічним світом, вони здатні поглинати негативну енергетику людини.

Езотерики не рекомендують купувати на секонд-хендах годинники, дзеркала, прикраси / фото ua.depositphotos.com

А годинники і прикраси є свого роду хранителями пам'яті про свого власника. І можуть передавати погану енергетику, а з нею і невдачі, хвороби, проблеми від свого колишнього господаря новому власнику. Ляльки ж часто використовуються для пороблення та іншого чаклунства, і навряд чи ви дізнаєтеся історію "Барбі" у секонді.

І хоча езотерики з тих же причин забороняють носити одяг померлих людей, розмови про те, що в секонд-хенді речі з небіжчиків - скоріше міф. На наш ринок більшість ношених речей приїжджає з Європи. Навряд чи там знайдеться стільки померлих людей, скільки до нас завозять одягу, правда?

Вас також можуть зацікавити новини: