Чим корисні фісташки / фото pixabay.com

Солонуваті зелені горіхи фісташки володіють дуже тонким смаком і цінуються гурманами. Фісташки часто додають в салати, м'ясні та рибні страви, з них готують морозиво, соуси і десерти. Гарні ці горіхи і як закуска до алкоголю. Але і в сирому вигляді фісташки дуже смачні. 

Фісташки цінуються не тільки за свій яскравий смак, але і за корисні властивості для організму. Однак ціна горіха доступна не всім. Чому фісташки дорого коштують і в чому їх користь? Про це читайте на УНІАН.

Чому фісташки дорогі 

Любителі горіхів часто помічають, що фісташки коштують помітно дорожче більшості горіхів. Причина високої ціни - складність вирощування і збору врожаю фісташок.

Відео дня

Фісташка приносить урожай як мінімум на сьомий рік життя, а то й пізніше. Збирають горіхи раз на рік і тільки вночі, оскільки вдень дерево виділяє небезпечні для здоров'я речовини. Кожен горіх збирається, очищається і висушується вручну. Потім фісташки замочують у солоній воді і обсмажують. Тільки після цього горіхи надходять на продаж.

Також на ціну фісташок впливає транспортування, адже в Україні ці горіхи не ростуть. Фісташкові дерева ростуть в основному в Туреччині, Марокко, країнах Середньої Азії.

Чим корисні фісташки

Фісташки містять велику кількість клітковини, корисних жирів і різних мінералів. Це лідер серед горіхів за вмістом калію. Доведено, що вживання фісташок знижує рівень гормону стресу кортизолу. Перекус з фісташок - хороший антистрес.

Вітамін В7 у фісташках дуже важливий для обміну речовин, а селен в його складі стимулює імунітет і підтримує здоров'я щитовидної залози. Лютеїн у фісташках дуже корисний для зору. Лікарі рекомендують їсти цей горіх при захворюваннях серця і легенів.

Дуже корисна для шкіри і волосся косметика з фісташковою олією. Такі засоби живлять і зволожують шкіру, допомагають прибрати пігментні плями, зміцнюють волосся.

Шкода фісташок

Окрім всіх своїх корисних властивостей у фісташок є мінуси.

  • Фісташки дуже калорійні. Калорійність фісташок становить 562 ккал на 100 г - більше, ніж у будь-якої страви. Тому переїдати фісташки не потрібно, якщо стежите за вагою.
  • Фісташки можуть бути шкідливі при хворобах шлунка і нирок через велику кількість солі.
  • Людям з гіпертонією про фісташки краще забути. У цих горіхах дуже багато солі, яка підвищує тиск.
  • Цей горіх - дуже сильний алерген.

Якщо ж їсти фісташки в невеликих кількостях, то навряд горіх вам зашкодить.

Вас також можуть зацікавити новини: