Як прибрати неприємний запах в будинку або квартирі - поради / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Запах вогкості в приватному будинку або квартирі, а також своєрідний "бабусин" аромат - це проблема, з якою можна і потрібно боротися. Виникає вона з різних причин, найчастіше - якщо почати жити в будинку, в якому до вас мешкала літня людина. УНІАН розповість, як прибрати запах цвілі в приватному будинку або квартирі, який нагадує старечий.

Як прибрати запах затхлості в будинку, де живуть люди похилого віку

Дуже часто дискомфортний аромат з'являється в квартирах, де проживають бабусі і дідусі, які не дуже люблять приймати душ або якісно прибирати. З віком стає важче виконувати фізичні "вправи" у вигляді витирання пилу, миття підлог і навіть банних процедур. Це призводить до того, що і на тілі людини, і на поверхнях квартири накопичуються бактерії.

Ви можете допомогти старому і самостійно навести порядок. Запам'ятайте, чим прибрати неприємний запах в будинку дійсно ефективно:

Відео дня
  • дістаньте старий одяг з шаф і викинете те, чим вже ніхто не користується, решту виперіть з порошком і кондиціонером;
  • зніміть і виперіть штори;
  • килими або приберіть зовсім, або віднесіть в хімчистку (якщо вмієте, можете почистити самі);
  • вимийте вікна, двері, підлоги, меблі, навіть шпалери;
  • перемийте всі тарілки, чашки, каструлі, сковорідки і кухонні прилади (швидше за все, на них лежить віковий шар жиру і пилу);
  • проведіть генеральне прибирання у ванній і на кухні.

До речі, прибрати запах вогкості в будинку, а також "старечий" аромат можна, якщо в воду для миття додавати спеціальні дезінфікуючі засоби, потім виливати брудну воду, набирати нову, але вже з ефірними оліями - так вийде і від бруду позбутися, і "поселити" в квартирі новий приємний аромат.

Також не забудьте провітрити кімнату - це потрібно робити щодня протягом 10-15 хвилин, і не важливо, яка погода і температура за вікном. В якості додаткового лайфхака радимо розставити по квартирі аромасвічки, ємності з кавовими зернами або цитрусові кірки.

Як прибрати запах в старому будинку, якщо там ніхто не живе

Трапляється так, що ви знімаєте квартиру або купуєте її на вторинному ринку, переїжджаєте і розумієте, що без прибирання не обійтися. В такому випадку затхлий запах в квартирі швидко зникає тільки від таких засобів:

  • яблучний оцет або звичайний столовий - 2 ст. л оцту розмішати в склянці води, змочити в розчині ганчірку і протерти меблі;
  • зовсім "сумні" шафи, ящики, комоди вимити розчином з додаванням нашатирю або хлорки;
  • ділянки з цвіллю і грибком обробити содою (1 ч.л на 200 мл води).

Звісно, існує і більш радикальний метод, як прибрати затхлий запах в квартирі - влаштувати капітальний ремонт. Але якщо таке рішення у ваші плани не входить, то почніть з малого - усуньте всі джерела неприємних ароматів, викиньте непотрібні речі, і проведіть якісну дезінфекцію.

Вас також можуть зацікавити новини: