Чому не можна прати взуття в пральній машині та інший одяг / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Пральна машинка-автомат - порятунок для багатьох господинь, адже за допомогою такого пристрою можна сильно полегшити прання. Однак крім ситуацій, коли ви забули викласти гаманець з кишені або випадково випрали чорне з білим, є і більш сумні обставини - УНІАН з'ясував, чи можна прати пуховик в машинці насправді і які ще речі потрапили під заборону.

Раніше ми говорили про те, чому рветься білизна в пральній машині і що з цим робити.

Що не можна прати в пральній машині - повний список

Видання cincinnati.com пояснює кілька важливих правил і називає одяг, який краще очистити як-небудь інакше, не використовуючи пральну машинку. Причини різні, але суть одна - якщо проігноруєте поради, можете вважати, що цієї речі у вас більше немає.

Відео дня
  • Костюми, краватки і піджаки

Якщо ви не знаєте, як випрати піджак, який не можна прати, то просто віднесіть його в хімчистку - прання в "машинці" він не переживе. Найчастіше костюми і краватки зроблені з тканин, які рвуться навіть в делікатному режимі, а ще можуть істотно зменшитися в розмірі. Крім того, якщо костюм або піджак після прання стане м'ятим, навряд чи ви зможете це виправити.

  • Одяг зі стразами

Категорично не можна прати в машинці сукні, спідниці, піджаки і будь-які інші речі з паєтками і стразами. Пришитий декор легко відірветься, більш того - може залишити дірку на одязі, яка сильно збільшиться в розмірах під впливом потужностей барабана. Якщо прикраси не пришиті, а приклеєні, це теж не врятує - гаряча вода при пранні розчиняє клей.

  • Речі з блискавками і гудзиками

Ви легко можете випрати джинси, штани або сукні, якщо на них є блискавки або гудзики, але тоді слід виконати кілька дій. Блискавки потрібно застебнути до кінця, а гудзики розстебнути. В іншому випадку "собачка" від блискавки обов'язково зачепиться і порве якусь річ, а гудзики відірвуться.

  • Купальники та нижня білизна

Мало хто знає, чому не можна прати труси в пральній машині - експерти стверджують, що будь-які елементи нижньої білизни при автоматичному пранні швидше втрачають свій привабливий зовнішній вигляд і властивості тканини. Чашки бюстгальтерів деформуються, їх застібки чіпляються за інший одяг і рвуть його, а труси розтягуються і навіть змінюють колір на більш тьмяний.

З цієї ж причини не можна прати в машинці дорослі та дитячі шкарпетки - швидше за все, вони застрягнуть між манжетою і дверцятами, і ви їх не знайдете. Якщо дуже не хочеться прати такі речі вручну, складайте їх в мішечок.

  • Пледи і ковдри

Уважно прочитайте інформацію на етикетці, перш ніж прати такі домашні речі в машинці. Справа в тому, що якщо плед або ковдра можуть бути очищені тільки в хімчистці, а ви покладете їх в пралку, то після закінчення циклу вам дістанеться зморщене і жорстке щось - приємний м'який плед доведеться купити в магазині.

  • Кросівки

Не всі розуміють, чому не можна прати кросівки в пральній машині, а саме - бігові з шкіряними вставками. Такий матеріал може почати лущитися і облазити, тому що шкіра не переносить інтенсивного впливу і високих температур.

Однак, відповідаючи на питання про те, чи можна прати кросівки в машинці, ви в змозі визначити самі - якщо вони зроблені не зі шкіри або вінілу, то сміливо пробуйте класти їх в СМА.

  • Светри

Всі знають, що не можна прати в машинці в'язані светри, але мало хто враховує, що шерсть, оксамит і кашемір теж не переживуть автоматичного прання. Вони легко втрачають первісний вигляд, "сідають" і навіть покриваються катишкамі, тому краще очищати подібні речі як-небудь інакше, а якщо варіант зі пралкою єдиний, то класти в мішок.

  • Одяг з шерстю тварин

Якщо ви відправите в СМА такі речі, то 100% шерсть виявиться на іншому одязі, а також в зливних трубах, через що ті можуть забитися. Саме тому досвідчені собаківники і любителі котів рекомендують спочатку знімати з одягу шерсть валиком, а вже потім прати речі в машинці.

  • Речі з мереживом

Обов'язково запам'ятайте, що не можна прати в пральній машині одяг з тонких матеріалів, тим більше з мереживом. Подібний декор не витримує інтенсивних прань, може відірватися або деформуватися. Ідеальний варіант - прання мереживних речей вручну в холодній воді.

  • Ортопедичні подушки

Такі подушки з ефектом пам'яті, які запам'ятовують позу, ні в якому разі не можна прати в машинці. Справа в тому, що матеріал цих подушок - пінополіуретан, який після інтенсивного прання просто розвалиться на шматки. Якщо випадково забруднили подушку, можете почистити її точково, але відправляти в СМА - погана ідея.

Вас також можуть зацікавити новини: