Коли садити малину навесні / фото ua.depositphotos.com

Малина і смородина - дуже корисні і смачні ягоди, які легко вирощувати в саду. Ці культури краще висаджувати восени, але і навесні вони добре приживаються. Тягнути з висадкою ягід не варто, інакше рослини не встигнуть вкоренитися.

Раніше ми розповідали, як позбутися від бур'янів на городі.

Коли і як садити малину навесні

Кущі малини можна садити після закінчення заморозків, коли грунт досить прогрівся. Важливо не затягувати посадку, оскільки рослина повинна вкорениться до появи перших бруньок. В Україні вдалий час настає в кінці квітня або на початку травня.

Відео дня

Малину потрібно садити в сонячному і безвітряному місці. Також малина добре росте в півтіні, наприклад, уздовж паркану. Це вологолюбна рослина. Якщо дощі йдуть рідко, то кущі потрібно регулярно поливати. Відстань між двома кущами має становити не менше 50 см, а між рядами - не менше 1,5 метрів.

Грунт перед посадкою малину перекопують і удобрюють золою. Потім викопують ямки глибиною 50 см і обрізають довге коріння. Після посадки саджанці поливають і присипають грунт біля куща перегноєм або соломою.

Коли садити смородину / фото ua.depositphotos.com

Коли і як садити смородину

Як і малину, смородину висаджують до розпускання бруньок. Перші бруньки на кущах з'являються в середині і другій половині травня, тому висаджувати смородину можна на початку травня.

Навесні висаджувати смородину краще в тіні, щоб бруньки розпустилися пізніше. Смородина - вельми невибаглива культура, але не переносить високий вміст хлору в грунті.

Перед посадкою смородини потрібно перекопати грунт і прибрати всі бур'яни. Потім викопайте ями глибиною 60 см і посадіть саджанці. Чорну смородину садять під невеликим кутом, а червону - прямо. Відстань між кущами має бути не менше 1,5 метра. Після посадки грунт можна посипати тирсою, сіном або компостом.

Через пару тижнів після посадки саджанці обрізають і залишають лише найміцніші гілки. Так смородина дасть більше врожаю. Поливати смородину потрібно раз в 2-3 дні, якщо немає дощу.

Вас також можуть зацікавити новини: