Боротьба з бур'янами бабусиним методом на ділянці / depositphotos.com

Боротьба з бур'янами - процес, знайомий кожному городнику. Їх сусідство з іншими культурами заважає виростити хороший урожай, а процес позбавлення від бур'янів доставляє чимало клопоту кожен сезон. УНІАН розповість, як позбутися бур'янів без хімії і що робити з ними далі.

Раніше ми давали пораду, чим обробити город від шкідників.

Як позбутися від бур'янів в домашніх умовах

Досвідчені городники рекомендують кілька способів, як швидко і без особливих зусиль зменшити кількість бур'яну на ділянці:

Відео дня
  • висмикуйте бур'яни руками, а не сапкою або мотикою;
  • використовуйте крапельний полив замість шланга і розпилювача;
  • не удобрюйте грунт гноєм - в ньому багато насіння бур'янів;
  • копайте грядки вилами;
  • накривайте бур'яни темною тканиною - без світла вони гинуть;
  • використовуйте мульчу в міжрядді - шар мінімум 5 см.

Абсолютно ідеальний і безпрограшний варіант - сіяти на ділянці сидерати. Бур'яни ростуть погано там, де є інші культури. Саме тому висаджуйте гірчицю, жито або ріпак - вони не тільки стануть конкурентами бур'янам, а й очистять грунт від хвороб.

Чим можна знищити траву - методи

Як знищити траву назавжди / depositphotos.com

Існує кілька перевірених способів позбутися від бур'янів на ділянці. Пам'ятайте, що жоден з них не позбавить вас від небажаної рослинності назовсім, але допоможе прожити без неї хоча б один сезон.

Перекопування

Найбільш трудомісткий, але і найбільш ефективний метод боротьби з бур'янами. Таким чином можна позбутися від рослин, які не зникають після будь-яких інших маніпуляцій - пирій, кульбаба, снить, кислиця та інші. Перекопувати потрібно ділянку, де немає інших насаджень, найкраще використовувати вила, а не лопату.

Випалювання

Якщо у вас на ділянці ростуть кріп, петрушка або морква, то випалювання - ідеальний варіант позбавлення від бур'янів. Як правило, цей спосіб використовують до появи перших сходів, інструмент - паяльна лампа. Нею ви проводите уздовж по поверхні землі, випалюючи зайву траву.

Прополювання

Цю процедуру дачники проводять кілька разів за сезон, робити це потрібно постійно - якщо залишити бур'яни, то вони зашкодять вашим рослинам. На озброєння можна брати сапки, лопати, мотики та інші інструменти. Повністю бур'ян таким способом не видаляється, але ви пошкодите верхню частину. За цей час сусідні культури встигають зміцніти і вирости.

Виснаження

Особливість такого методу позбавлення від бур'янів полягає в тому, що ви повинні постійно підрізати листя, стебла і коріння рослин. Таким чином, бур'ян витрачає більше сил на відновлення, а потім і зовсім гине. Спосіб особливо ефективний при боротьбі з бодяком, в'юком і горчаком.

Чи можна закопувати бур'яни в землю - варіанти застосування

Всі ті бур'яни, які ви видалили зі своїх грядок, стануть в нагоді в господарстві. Наприклад, можна приготувати з них трав'яний настій і підгодовувати рослини:

  • з чистотілу - для обприскування чагарників;
  • з кропиви - для стимуляції росту;
  • з кульбаб - від шкідників і бактерій;
  • з полину - від комахи під назвою "довгоносик".

Також у вас завжди є варіант просто скинути бур'яни в компостну купу і чекати, поки бактерії самі зроблять свою справу.

Вас також можуть зацікавити новини: