Коли садити цибулю / фото ua.depositphotos.com

В Україні йде війна, але посівна компанія на полях все одно запускається. А українці засаджують городи і дачні ділянки, щоб прогодувати себе восени і взимку. Раніше УНІАН розповідав, коли садити картоплю навесні на українських землях. А зараз поговоримо про не менш важливу культуру - ріпчасту цибулю.

Коли садити цибулю у квітні 2022 року

Висаджувати цибулю можна в ті дні, коли середньодобова температура досягне 10° вище нуля. У 2022 році така погода в Україні буде приблизно в середині-кінці квітня. Затягувати з посадкою не варто, оскільки молоді цибулини не люблять занадто теплу землю.

Ця культура вважається досить стійкою до морозу. Посадити цибулю можна і раніше, на початку квітня. В такому випадку цибулини потрібно буде накривати плівкою на ніч.

Відео дня

Як садити цибулю у відкритий грунт

Лук вирощують 2 роки: спочатку сіють насіння і в перший рік збирають сівок - дрібні цибулини - потім висаджують сівок на другий рік. Готову цибулю-сівок можна купити на ринку або в магазині.

Цибулю-сівок перед посадкою слід замочити в солоному розчині (4 ст.л. солі на 10 л води). У такій рідині цибулини залишають на 4 години. Це сприяє більш швидкому проростанню рослини.

Грунт перед посадкою потрібно перекопати і удобрити перегноєм або компостом. Потім потрібно накреслити борозни глибиною приблизно 8 см. Цибулини висаджують в землю з проміжками розміром в кулак і злегка присипають землею.

Добре проростає цибуля в землі після кукурудзи, буряка, помідорів, зернових культур, огірків, квасолі. Не рекомендується садити культуру в тому ж місці, де вона росла минулого року.

Коли садити цибулю за місячним календарем

Родючими днями для посадки цибулі в грунт за місячним календарем вважаються наступні дати:

  • у квітні: 1, 5, 8, 9, 13, 18, 19, 27, 28;
  • у травні: 1, 2, 5, 13, 15-17, 20, 24, 28, 29.

Вас також можуть зацікавити новини: