Більшість господинь готують на соняшниковій олії - вона найдоступніша і до неї всі звикли. На жаль, іноді цей продукт може нести в собі загрозу для здоров'я - втім, як і низка інших рослинних і тваринних жирів. Розповідаємо, на що потрібно звертати увагу під час їхнього вибору і на якій олії найкраще смажити.
На якій олії не можна смажити і чому
Перш ніж використовувати продукт для приготування їжі, слід звернути увагу на два такі показники:
- точка димлення - тобто, верхній поріг температури, за якої відбувається задимлення й утворюються канцерогени, небезпечні для здоров'я, та такі, що псують смак їжі;
- окислювальна стабільність - як продукт зберігає показники якості, коли піддається високій температурі, а також при контакті з повітрям.
Тобто, кожен жир - як рослинний, так і тваринний - має температурну межу, за якої продукт можна використовувати без побоювання. Тому на деяких жирах можна смажити, а інші - використовувати тільки сирими.
У процесі приготування, всі жири піддаються таким температурам:
- під час смаження - 120-160°C;
- при готуванні у фритюрі - 160-180°C;
- при запіканні - 180°C.
Що більше продукт містить жирних кислот і що менше домішок - то вищою у нього буде точка димлення.
Ось які показники у найбільш популярних олій:
- у соняшникової - 107°C;
- у соняшникової рафінованої - 227°C;
- у кукурудзяної - 178°C;
- у кукурудзяної рафінованої - 232°C;
- у оливкової extra virgin (першого холодного віджиму) - 160°C;
- у оливкової virgin - 210°C;
- у рафінованої оливкової - 200-243°C;
- у кунжутної - 107°C;
- у лляної - 107°C;
- у гарбузової - 107°C;
- у ріпакової - 107°C;
- у пальмової - 235°C;
- у кокосової - 177°C;
- у кокосової рафінованої - 204°C.
Якщо говорити про тваринні жири, то цифри тут такі:
- у вершкового масла - 150-177°C;
- у маргарину - 182°C;
- у свинячого сала і смальцю - 190°C;
- у гусячого і яловичого жиру - 215°C.
Виходячи з цього, а також з урахуванням другого критерію, можна визначити, на якій олії корисно смажити, це:
- рафінована соняшникова;
- оливкова ;
- кокосова;
- а також вершкове масло;
- свиняче сало (або смалець), гусячий жир, яловичий.
Краще не смажити на:
- нерафінованій соняшниковій олії;
- рапсовій;
- кунжутній;
- гарбузовій;
- лляній.
Слід пам'ятати, що всі олії холодного віджиму краще вживати в їжу якраз у сирому вигляді - тільки тоді вони будуть корисні.
Раніше ми розповідали, що не можна зберігати в холодильнику на дверцятах.