На якій олії краще смажити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Більшість господинь готують на соняшниковій олії - вона найдоступніша і до неї всі звикли. На жаль, іноді цей продукт може нести в собі загрозу для здоров'я - втім, як і низка інших рослинних і тваринних жирів. Розповідаємо, на що потрібно звертати увагу під час їхнього вибору і на якій олії найкраще смажити.

На якій олії не можна смажити і чому

Перш ніж використовувати продукт для приготування їжі, слід звернути увагу на два такі показники:

  • точка димлення - тобто, верхній поріг температури, за якої відбувається задимлення й утворюються канцерогени, небезпечні для здоров'я, та такі, що псують смак їжі;
  • окислювальна стабільність - як продукт зберігає показники якості, коли піддається високій температурі, а також при контакті з повітрям.

Тобто, кожен жир - як рослинний, так і тваринний - має температурну межу, за якої продукт можна використовувати без побоювання. Тому на деяких жирах можна смажити, а інші - використовувати тільки сирими.

Відео дня

У процесі приготування, всі жири піддаються таким температурам:

  • під час смаження - 120-160°C;
  • при готуванні у фритюрі - 160-180°C;
  • при запіканні - 180°C.

Що більше продукт містить жирних кислот і що менше домішок - то вищою у нього буде точка димлення.

Ось які показники у найбільш популярних олій:

  • у соняшникової - 107°C;
  • у соняшникової рафінованої - 227°C;
  • у кукурудзяної - 178°C;
  • у кукурудзяної рафінованої - 232°C;
  • у оливкової extra virgin (першого холодного віджиму) - 160°C;
  • у оливкової virgin - 210°C;
  • у рафінованої оливкової - 200-243°C;
  • у кунжутної - 107°C;
  • у лляної - 107°C;
  • у гарбузової - 107°C;
  • у ріпакової - 107°C;
  • у пальмової - 235°C;
  • у кокосової - 177°C;
  • у кокосової рафінованої - 204°C.

Якщо говорити про тваринні жири, то цифри тут такі:

  • у вершкового масла - 150-177°C;
  • у маргарину - 182°C;
  • у свинячого сала і смальцю - 190°C;
  • у гусячого і яловичого жиру - 215°C.

Виходячи з цього, а також з урахуванням другого критерію, можна визначити, на якій олії корисно смажити, це:

  • рафінована соняшникова;
  • оливкова ;
  • кокосова;
  • а також вершкове масло;
  • свиняче сало (або смалець), гусячий жир, яловичий.

Краще не смажити на:

  • нерафінованій соняшниковій олії;
  • рапсовій;
  • кунжутній;
  • гарбузовій;
  • лляній.

Слід пам'ятати, що всі олії холодного віджиму краще вживати в їжу якраз у сирому вигляді - тільки тоді вони будуть корисні.

Раніше ми розповідали, що не можна зберігати в холодильнику на дверцятах.

Вас також можуть зацікавити новини: