Для чого використовують перекис водню / depositphotos.com

Перекис водню - бюджетний антисептик, знайомий кожному українцю. Найчастіше в аптеках можна зустріти концентрацію від 3 до 10%. Використовувати перекис можна не тільки для дезінфекції ран і порізів, але і під час чищення житла. Враховуйте, що антисептик зберігається недовго - після розкриття упаковки краще витратити пляшечку протягом 1 місяця.

Раніше ми розповідали, як використовувати нашатирний спирт в побуті.

Перекис водню для прибирання

Де можна застосувати перекис під час прибирання / depositphotos.com

Ганчірки і губки для посуду

Відео дня

При тривалому використанні таких "кухонних помічників", вони накопичують в собі неприємні запахи і мікроби. Особливо дезінфекції потребують залізні губки, якими ви чистите каструлі і сковорідки. У них, найчастіше, залишаються шматочки їжі, а це відмінне середовище для бактерій.

Зробіть розчин перекису і води в співвідношенні 1:1, замочіть ганчірки і губки в ньому на 10-15 хвилин, потім ретельно прополощіть і висушіть природним чином.

Обробна дошка

Дерев'яні та пластикові дошки для нарізки продуктів або оброблення їх з часом тріскаються. У ці тріщини потрапляють мікроби і розмножуються, радіючи життю і заражаючи вашу їжу.

Для того, щоб уникнути подібної ситуації, кожен раз після використання дошки протирайте її перекисом, залишайте на 5-10 хвилин, а потім обполіскуйте водою.

Нагар на сковороді або плиті

Якщо ви хочете позбутися від застарілого жиру або нагару на кухонного начиння, зробіть розчин: змішайте півсклянки соди, кілька крапель засобу для миття посуду і 2 ст. л пероксиду.

Читайте такожЯблучний оцет: користь і 7 варіантів застосування в побутіВсі інгредієнти потрібно збити до стану піни, потім нанести на проблемні ділянки. Залишити на 10 хвилин, потім потерти металевою губкою і змити водою.

Такий же спосіб підходить, якщо вам потрібно повернути привабливий зовнішній вигляд керамічному посуду.

Килими та меблі

Бруд на килимі або оббивці меблів можна видалити за допомогою 3% розчину перекису. За допомогою такого засобу вийде позбутися навіть від чайних або кавових плям, а також від слідів фарби.

Змішайте 3 ст. л соди, 2 ст. л перекису і вилийте в пульверизатор. Нанесіть розчин на пляму, потріть губкою і залиште на 20 хвилин. Після цього промокніть проблемне місце бавовняною серветкою, висушіть феном. Для того, щоб усунути неприємний запах, насипте кілька грам соди і пропилососьте.

Підлоги і плінтуси

Перекис водню - ефективний засіб для чищення поверхонь. Вам потрібно розвести 1 склянку пероксиду в 4 л.води і розігріти до 40-50°C. Якщо вимити таким розчином підлоги і плінтуси, протерти шви на кухні і у ванній, то вийде позбутися від бактерій. Ідеально - нанести розчин на проблемні ділянки, почекати 10-15 хвилин, а потім змити водою.

Грибок і цвіль

Для того, щоб позбутися від такої проблеми, вам підійде тільки 33% перекис водню. Змішайте його з водою в пропорції 1:1, вилийте в пульверизатор. Нанесіть рідину на поверхні, де утворилася цвіль, і почекайте 10-15 хвилин. Потім потріть губкою і змийте водою.

Харчові контейнери

Читайте такожЯк зняти втому з ніг: домашні рецепти ванночок для релаксуЛанчбокси, в яких постійно зберігається їжа, не можна якісно вимити за допомогою засобу для миття посуду - їх потрібно періодично знезаражувати. Причина - пластик вбирає в себе запахи і частинки їжі, що сприяє розмноженню бактерій. 

Змішайте в пропорції 1:1 воду і перекис, промийте розчином контейнер, а потім ретельно промийте під проточною водою. Висушіть природним чином.

Акваріум

Часто власники домашніх рибок скаржаться, що на стінках акваріума з'являються водорості або інші забруднення. Перед тим, як починати дезінфекцію, дістаньте з акваріума всіх мешканців і елементи декору, які можуть постраждати від пероксиду.

Необхідна кількість перекису залежить від обсягу акваріума, на 250 мл води зазвичай використовують 60 мл антисептика. Вам потрібно набрати перекис в шприц і нанести на ті ділянки, де утворилися забруднення. Бруд зникне, а вам потрібно буде протерти стінки чистою ганчіркою.

ВАЖЛИВО: занадто багато перекису використовувати не можна - мешканці акваріума можуть загинути.

Зубні щітки

На щетині зубних щіток накопичуються бактерії, які руйнують емаль зуба і прискорюють розвиток карієсу. Не чекайте, поки це станеться - дезінфікуйте зубні щітки раз на тиждень. Оптимальний варіант - 3% перекис, який потрібно налити в стакан і потім опустити в нього щітки щетиною вниз. Почекати 5-10 хвилин, а потім промити водою. За бажанням можна додати соду і нанести таку кашку на зубну щітку.

За аналогією у вас вийде продезінфікувати і щітки для килимів, для одягу, розчіски свої або домашніх тварин.

Відбілювання речей

Якщо ваш білосніжний одяг втратив потрібний блиск і має неприємний жовтий відтінок, замочіть його в розчині перекису. На 10 л. води використовуйте 4 ст. л пероксиду, залиште одяг на 30 хвилин в ємності з розчином, потім виперіть в машинці і висушіть природним чином.

Вас також можуть зацікавити новини: