Чому твердне цукор і що робити, якщо це сталося / фото ua.depositphotos.com

Цукор і сіль - "вічні" продукти. Вони самі не псуються роками і дозволяють продовжити "життя" іншим продуктам харчування. Якщо, звичайно, знати і враховувати нюанси їх зберігання. 

УНІАН підкаже, що робити, щоб цукор ніколи не доводилося викидати на смітник.

А раніше ми вже розповідали, як зберігати продукти в холодильнику, щоб вони не псувалися і не смерділи.

Відео дня

Цукор застиг в цукорниці - як знову зробити його сипучим 

Якщо ви відкрили цукорницю і виявили, що цукор в ній перетворився на камінь, майже напевно можна сказати, що туди потрапила волога. В цьому випадку "реанімувати" його ще можна, але не без втрати текстури.

Варіантів, що робити, якщо цукор злипнувся, кілька. Те, який із способів підійде саме вам, залежить від масштабу проблеми. 

Для початку спробуйте ретельно перемішати злежаний цукор виделкою, розбиваючи зубцями грудки, рано чи пізно він почне піддаватися. Якщо виделки виявилося недостатньо - натріть грудку цукру на тертці, щоб він розколовся на більш дрібні гранули, які можна буде розбити виделкою або протерти через сито. У випадку, якщо грудки вже дуже великі - розбийте їх за допомогою молотка, загорнувши солодкий "камінець" в сухий чистий рушник. 

Що робити, якщо цукор застиг в цукорниці / фото ua.depositphotos.com

Якщо кількість цукру, з яким потрібно "розібратися", невелика, можна також спробувати прогріти його в мікрохвильовці для повернення розсипчастості. Грійте тару з цукром імпульсами (по 10-15 секунд) на малій потужності і перемішуйте, поки не отримаєте потрібний результат.

Чудово, якщо у вас є комбайн або блендер. З їх допомогою розбити цукор можна швидше за все. Єдиний мінус – легко перестаратися і перетворити цукор-пісок в цукрову пудру. Тож процес потрібно ретельно контролювати.

Став мокрий і злипся - дієві поради, як прибрати вологу з цукру 

У разі, якщо ви виявили, що цукор в цукорниці мокрий на дотик і злипається, для повенення йому вигляду, який був, його перша за все потрібно підсушити.

Є кілька способів, як висушити цукор - в домашніх умовах це можна зробити без особливих зусиль, особливо, якщо є потрібні гаджети під рукою. Ось кілька варіантів:

  • Поставте цукор в духовку на кілька хвилин. При мінімальній температурі (65-90 градусів) розкладений на деку цукор не встигне почати танути і карамелізуватися. Головне - стежити за часом, щоб не отримати цілий деко карамелі.
  • Використовуйте дегідратор для харчових продуктів. За допомогою цього кухонного гаджета можна повністю висушити цукор, не боячись його перетримати. За кілька годин на температурі близько 50-60 градусів вся волога з цукру випарується.
  • Поставте вологий цукор у тепле сухе місце, наприклад, на підвіконня з сонячної сторони. Для кращого ефекту попередньо можна промокнути цукор серветками або паперовими рушниками.

Який спосіб ви б не вибрали, врахуйте, що процес буде проходити швидше, якщо насипати цукор в тару (тарілку, деко, піднос) тонким шаром. Якщо в результаті сушіння цукор взявся грудками - скористайтеся порадами вище. 

Як правильно зберігати цукор - запам'ятайте це назавжди

Цукор можна зберігати роками так, щоб він залишався розсипчастим, не збирався в грудки і не склеювався. Ключове правило - герметичність.

Матеріал тари не так важливий (це може бути скло, пластик або кераміка), головне - щоб на ній була кришка, яка щільно закривається. І цю кришку, звичайно, потрібно не забувати закривати. 

Щоб точно бути впевненими в тому, що цукор не вбере зайвої вологи, досвідчені господині також використовують нехитрий прийом: просто кладуть в цукорницю сушені кірки цитрусових або скибочку хліба. Якщо вологість буде занадто високою, вони вберуть в себе непотрібну воду. 

Дотримуйтесь цих правил зберігання і думати, як розбити злежаний цукор або висушити його, більше не доведеться.

Вас також можуть зацікавити новини: