У чому сенс чайного гриба і як його виростити / depositphotos.com

Чайний гриб - це напій, який утворюється в результаті симбіозу дріжджів і бактерій. Вважається, що його батьківщина - Китай, але ті, хто народився в СРСР знайомі з таким напоєм не з чуток. Чайний гриб був досить популярний в якості прохолодного напою.

УНІАН розповість, як довго росте чайний гриб і як виростити його вдома.

Раніше ми говорили про те, як приготувати квас з бузини.

Відео дня

Що таке чайний гриб і чим він корисний

Як ми вже говорили, чайний гриб - це симбіоз дріжджів і бактерій, на його основі готується "чайний квас". Такий напій особливо люблять прихильники народної медицини - вважається, що він сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Крім того, відносно недавно чайний гриб перетворився в модний напій "Комбуча". У нього додають фрукти, ягоди та овочі, а роблять на основі зеленого або червоного чаю. 

В цілому, чайний гриб вважається мало не "чарівною таблеткою" від багатьох захворювань і хорошим тонізуючим засобом, але лікарі все-таки не рекомендують вживати його регулярно в якості лікарського засобу. 

Як виростити чайний гриб в домашніх умовах

УНІАН пропонує просту інструкцію для тих, хто хоче почати вирощувати чайний гриб у себе вдома, щоб на особистому досвіді оцінити його чудодійні властивості:

  • заварити міцний чай - в 0.5 води, висипати 5-6 ч. л заварки і 5-7 ст. л цукру;
  • настоювати його 15-20 хвилин;
  • процідити і остудити напій;
  • перелити його у велику ємність, накрити її шматком марлі або бавовняної тканини;
  • зберігати в теплому місці при температурі 20-23 °С.

Також можна зробити чайний гриб з добавками - після проціджування напою потрібно залити їм ягоди або фрукти, розкладені по банках. Будьте уважні - залишайте 5-7 від краю для вільного процесу бродіння. Далі потрібно щільно закрити напій і залишити при кімнатній температурі на 2-3 дні.

Як довго росте чайний гриб і як за ним доглядати

Чайний гриб росте приблизно два тижні перш, ніж від банки почне виходити оцтовий запах. Якщо ви його помітили, значить, ферментація проходить успішно. Ще через тиждень ви побачите на поверхні гриба плівку - коли вона в товщину досягне 1-2 см, всю рідину в банці потрібно замінити на холодний чай. При цьому, важливо бути акуратними - будь-які пошкодження гриба приведуть до його загибелі.

Доглядаючи за грибом, дотримуйтесь кількох простих правил:

  • утримувати допустимо тільки в тарі об'ємом не менше 2 л;
  • не тримати на протязі, холоді і під сонячними променями;
  • не сипати цукор і чаїнки на тіло гриба;
  • регулярно промивати гриб в чистій воді;
  • регулярно міняти воду.

Іноді буває так, що процедура вирощування гриба йде не за планом, тоді виникає питання: "Як врятувати чайний гриб, якщо він потонув?". В такому випадку ви повинні звертати увагу на те, чи піднявся чайний гриб після того, як ви поміняли рідину. На підняття у нього є три дні, якщо по закінченню цього часу він не піднявся - значить, справи погані. Причин цьому може бути три:

  • ви промивали гриб водою з-під крана, крижаною водою або окропом;
  • занадто довго не міняли настій або взяли брудну банку;
  • не дотримувалися температурного режиму.
  • досвідчені власники чайних грибів говорять про те, що потонути він може через неправильний поділ.

Яку частину треба відокремлювати від чайного гриба - правила поділу

В процесі вирощування чайного гриба важливо правильно вибрати момент, коли "медузу" можна розділяти. Робити це необхідно, коли гриб розростеться до 8-9 см і буде займати більшу частину банки, а зверху на "медузі" з'явиться плівка і почне відшаровуватися.

Саме тоді чайний гриб готовий до поділу. Зробити це нескладно - потрібно взяти крайню верхню частину гриба і почати розділяти шари. Після того як ви це зробите, залиште нижній шар (від якого відокремлювали) в банку, а другий (верхній) поселіте в банку з чайно-цукровим розчином.

Різати, розривати або примусово розшаровувати чайний гриб не можна, так як подібне втручання в зростання "медузи" може привести до загибелі гриба.

Вас також можуть зацікавити новини: