Квас з бузини - газований напій, який вважається дуже корисним для організму людини. Він має сильний бузинний аромат з легкими квітковими нотками. УНІАН розповість, як зробити квас з бузини з дріжджами.
Раніше ми говорили про те, як приготувати кращий трав'яний чай.
Як приготувати квас з бузини - рекомендації
Для того, щоб у вас вийшов смачний напій, збирайте тільки свіжі суцвіття бузини. Не рвіть рослини біля трас і доріг - вони можуть містити високу концентрацію токсичних речовин. Заготовлювати сировину для квасу краще в суху погоду - в таких умовах нектару в квітках більше, на відміну від похмурого дня.
Під час приготування квасу ви побачите бродіння - це дикі дріжджі, які знаходяться на поверхні квіток. Ні в якому разі не можна їх змивати, тому суцвіття опускати в воду також не можна. Якщо ви боїтеся, що напій не буде бродити - додайте магазинні дріжджі. Враховуйте, що в такому випадку термін бродіння зменшується на 2 дні від зазначеного періоду.
Іноді буває так, що квас з бузини виходить занадто густим. Причин цьому кілька:
- ви додали хлібні дріжджі і неправильно вибрали хліб;
- температура при бродінні квасу була занадто високою;
- дріжджів було занадто багато.
Саме тому ми рекомендуємо строго дотримуватися зазначеного рецепта.
Квас з бузини - рецепт на 10 літрів
Замість лимонної кислоти можете додати лимонний сік або цедру - напій придбає яскраво виражені цитрусові нотки.
- квітки бузини - 150 г (приблизно 40 штук);
- вода - 10 л;
- цукор - 1 кг + за смаком;
- лимонна кислота - 15 г (3 ч.л) або 2 великих лимона.
Візьміть каструлю, налийте в неї води і підігрійте до 40-45°C. Додайте цукор і лимонну кислоту, помішайте до повного їх розчинення. Потім зніміть сироп з вогню.
Суцвіття бузини відокремте від стебел (вони дають гіркоту), обтрусіть від комах. Лимон вимийте в теплій воді, протріть насухо. Картоплечисткою або гострим ножем зніміть цедру - шкірку без білої частини.
Коли ви побачите, що цукровий сироп охолов до кімнатної температури, перелийте його в відро або емальовану каструлю - в цих ємностях напій і буде бродити. Додайте суцвіття бузини, лимонну цедру і сік, перемішайте. Дивіться, щоб в ємності залишилося 10-15% вільного простору для бродіння напою. Накрийте відро або каструлю марлею від комах, перенесіть в темне місце, де температура тримається в межах 20-28 °C і залиште на 5 днів.
Не забувайте, що кожні 2 дні квас потрібно перемішувати і топити в напої квіти, які спливли. Якщо цього не робити, то сусло може киснути.
По закінчення зазначеного часу процідіть квас через 2-3 шари марлі, за бажанням додайте цукор. Розлийте по пляшках, залишаючи 5-6 см до кінця горлечка. Перенесіть пляшки в холодильник або підвал з температурою 3-10 °С, залиште мінімум на 3 дні, краще - на 10.
Термін придатності такого квасу - 3 місяці, але краще не відкладати і випити напій за місяць. З цієї ж причини квас з бузини на зиму заготовити не вийде.