Як почистити килимки в машині / depositphotos.com

Чисті килимки в машині ніяк не впливають на справність автомобіля і безпеку на дорозі. Але те, що в чистому салоні їхати куди приємніше - це факт. Для цього не обов'язково їхати в автомийку. Досить прибрати в салоні, викинувши з нього все непотрібне, протерти пил і почистити килимки. Ми розповімо, як почистити килимки в машині, не витративши на це багато часу і зусиль.

Раніше ми розповідали, як прибрати лід з лобового скла, щоб не подряпати його.

Автомобільні килимки бувають різні: гумові, текстильні, ворсові (з ковроліну) і килимки EVA. Давайте розберемося, як краще мити кожен з них, і які засоби для цього використовувати.

Відео дня

Як мити гумові килимки в машині та як їх сушити

Килимки з гуми мити набагато легше, ніж з інших матеріалів: бруд не вбирається в гуму, а залишається на поверхні. Інша справа, що мити такий килимок доведеться часто, бо забруднення на ньому відразу видно.

Дістаньте гумовий килимок з салону і струсіть сміття з поверхні. Нанесіть щіткою або губкою миючий засіб для чищення, а потім змийте великою кількістю води. Можна обійтися і без миючого засобу - просто помити килимок під водою. Тільки вода ні в якому разі не повинна бути гарячою: гума від високої температури може деформуватися.

Повісьте килимки вертикально і дайте воді стекти. Або ж просушіть за допомогою мікрофібри - вона добре вбирає вологу.

Порада: взимку гумові килимки краще не мити на морозі - матеріал стає крихким, і килимок може розтріскатися.

Як мити ворсові килимки в машині - 3 способи 

З ворсовими килимками (з ковроліну) доведеться повозитися довше, ніж з гумовими, проте чистити їх не так вже й складно. Є кілька способів:

Суха чистка автохімією

Спочатку почистіть килимки пилососом від пилу і сміття. Потім насипте на поверхню спеціальний порошок для чищення і рівномірно розподіліть його щіткою. Залиште мінімум на 3 години, а після зберіть брудний порошок пилососом.

Волога чистка

Відразу попереджаємо: для довгого ворсу така чистка не підійде - килимок втратить колір і можна пошкодити на ньому антибактеріальну захисну плівку.

Якщо ж ворс короткий, то для чищення можна використовувати будь-який засіб для килимів, пральний порошок і мило. Розведіть засіб у теплій воді, спініть. Нанесіть на килимок і добре почистіть. Приберіть брудну піну з килимка чистою щіткою.

Якщо у вас є миючий пилосос - прекрасно. Немає нічого простішого, ніж почистити ковроліновий килимок таким пилососом. Для чищення використовуйте спеціальний шампунь для ковроліну.

Чистка народними засобами

Трапляється, що немає ні пилососа - не те що миючого, а навіть звичайного, ні автохімії, а килимки просять: "Помий нас". Переходимо до плану Б і дивимося, що у нас є з підручних засобів. Можливо, генеральну чистку ви не зробите, але плями можна видалити.

  • Лимонна кислота - видаляє плями від вина або соку. Промокніть пляму серветкою і посипте кислотою. Залиште на 20 хвилин, а потім протріть вологою серветкою.
  • Мінеральна вода - усуває плями кави та інших напоїв. Налийте на пляму трохи води, а після промокніть серветкою. Якщо пляма застаріла, можна спочатку змочити її мінеральною водою, а після нанести засіб для чищення вікон. Залиште на кілька хвилин, а потім протріть вологою ганчіркою.
  • Сода - теж добре справляється з плямами. Посипте пляму содою, втираючи її, а через 20 хвилин видаліть соду серветкою.
  • Борошно - позбавить від жирних плям. Потрібно насипати борошно на пляму, й воно вбере жир. Потім приберіть борошно. Якщо жир застарілий, то спочатку нанесіть на пляму суміш води і солі - вона розчинить жир, а потім посипте борошном.
  • Оцет - добре усуває забруднення. Розведіть його з водою в пропорції 1:5, і протріть ковролін змоченою серветкою. Потім протріть ще раз серветкою з водою.
  • Льод - допоможе прибрати жуйку. Її потрібно заморозити за допомогою кубика льоду, і жуйка зніметься з поверхні.

Порада: якщо ворсові килимки можна зняти перед чищенням, то краще зробити саме так - зняти, випрати (тільки не в пральній машині), просушити. Якщо ж ви хочете почистити ковролін, не знімаючи його, тоді не перестарайтеся з водою. Не можна допустити, щоб вода просочилася через ковролін до днища, бо це може призвести до гниття дна або корозії.

Як чистити текстильні килимки в машині - сухе і вологе прибирання

Килимки з текстилю також можна чистити двома способами:

Суха чистка пилососом

Пройдіться по текстильному килимку звичайним пилососом - він прибере бруд і підніме ворсинки. Але ось вибивати килимки з текстилю не варто: можна пошкодити матеріал.

Волога чистка

Також текстильні килимки можна чистити звичайною водою або використовувати будь-який засіб для чищення, пральний порошок або мило.

Розведіть засіб в теплій воді, нанесіть на килимок і добре почистіть. Після змийте водою, або приберіть брудну піну з килимка чистою щіткою.

Порада: якщо чистите під напором води, то стежте, щоб він був не дуже сильним - можна пошкодити волокна тканини.

Пам'ятайте, що текстиль не можна викручувати. Після того, як ви почистили килимок, повісьте його сушитися у вертикальному положенні.

Чистка автомобільних килимків EVA

Килимки EVA - це автомобільні килимки з сотами, в яких збирається все сміття і бруд. З одного боку їх важче чистити, але з іншого - такі килимки набагато практичніші від інших, адже не пропускають ні пил, ні воду.

Перша порада при чищенні килимка EVA: витягайте його з салону максимально акуратно, щоб не перевернути. Витягли? Чудово - тепер гарненько витрусіть.

Далі все за відомим сценарієм: нанесіть миючий засіб, потріть і змийте водою за допомогою губки або мікрофібри. Дуже зручно чистити такі килимки під сильним струменем води - вона вимиває з них все і вся.

Килимки EVA можна не сушити, а відразу покласти назад в салон, але стежте при цьому, щоб низ килимка був сухим.  

Вас також можуть зацікавити новини: