У гуртку, заварнику або френч-пресі: як правильно заварити чай / фото depositphotos.com

Далеко не всі знають, як правильно заварювати чай, щоб він був смачним і тіщив насиченим ароматом і смаком. УНІАН ділиться порадами щодо приготування напою.

Заварюємо чай в кружці

Є кілька нюансів, розібравшись з якими можна стати майстром того, як правильно заварювати чай в чашці. Секрет в пропорціях. Щоб чай не був занадто міцним або несмачним, дотримуйтеся орієнтиру – на 200 мл води близько 2 г чаю, приблизно 1 чайна ложка чаю на чашку. Час заварювання також важливий. Слід орієнтуватися на рекомендації, розміщені виробником на упаковці. Чорний чай зазвичай заварюють близько 4-5 хвилин, зелений можна вдвічі довше. 

Не забудьте вийняти заварку після того, як заварили чай. Для зручності можна використовуватися спеціальне ситечко або фільтри. 

Відео дня

Як правильно заварювати чай в заварювальному чайнику

Заварити по-справжньому смачний чай в заварнику не так складно, як може здатися недосвідченому поціновувачу чаїв. Почати слід з прогріву заварника, для цього можна обдати його окропом. У прогрітий чайник слід насипати чай (пропорції – близько 1 ч.л. на 150-200 мл води) і залити трохи води – так, щоб вона покрила чаїнки.

Як правильно заварювати чай в заварювальному чайнику / фото depositphotos.com

За кілька секунд воду слід злити. Потім можна наливати повний чайник.

Час заварювання залежить від сорту чаю, орієнтуйтеся на рекомендації на упаковці. Готовий чай розлийте без залишку – не варто залишати воду в чайнику надовго, перетриманий чай на смак гіркий і терпкий.

Чай в заварнику з пресом (френч-прес)

Френч-прес – просте пристосування для заварювання чаю і кави, яке стало популярним в Європі тільки в другій половині минулого століття. Він не так звичний нам, як керамічний чайник, але розібратися з тим, як заварити чай в заварнику з пресом, насправді просто. 

Поршень з кришкою слід витягнути, скляну колбу – обдати окропом і засипати в неї чай. Далі кришку потрібно повернути на місце, але поршень опускати не потрібно – зробіть це за кілька хвилин, коли чай настоїться. Готовий чай розлийте по чашках, не залишаючи його в френч-пресі, інакше він буде перенасиченим і матиме неприємний смак.

Як готувати чай в заварнику з пресом (френч-прес) / фото depositphotos.com

Як правильно заварювати чай в пакетиках

У випадку з пакетованим чаєм все простіше, ніж з листовим, адже виробник вже порахував, скільки потрібно на одну порцію, та й мучитися з тим, щоб позбутися від чаїнок, не доведеться. 

Для заварювання такого напою зазвичай потрібно 3-5 хвилин, після чого пакетик слід вийняти. Але орієнтуватися краще на власні смакові відчуття або рекомендації виробника. 

Корисні поради

Щоб смачно і правильно заварювати чай, потрібно звернути увагу на такі моменти, як якість і температура води. Рекомендації щодо того, як правильно заварювати зелений і чорний чай відрізняються. Чорний чай рекомендується заварювати окропом, а зелений, білий, жовтий – водою, що злегка остигнула (85 градусів). Часу для заварювання зеленого чаю потрібно трохи більше, ніж для чорного.

Мінеральна вода для заварювання чаю не підходить, а водопровідну краще відстоювати або пропустити через фільтр. Також не кип'ятіть одну і ту ж порцію води кілька разів – чай краще заливати водою, яка тільки закипіла. 

Універсального рецепта, скільки потрібно взяти заварки, щоб заварити чай так, як буде найсмачніше саме для вас, немає. Орієнтуйтеся на зазначені в матеріалі пропорції, але не бійтеся експериментувати.

Вас також можуть зацікавити новини: