Який найефективніший засіб від колорадського жука - поради / depositphotos.com

Багато дачників впевнені, що боротися з колорадським жуком можна тільки за допомогою "хімії" - народні засоби тут безсилі. Насправді, це не так - комаха-шкідник пристосовується до будь-яких умов і навіть звикає до багатьох речовин.

УНІАН розповість, як позбутися колорадського жука в домашніх умовах за рецептом наших мам і бабусь.

Раніше ми говорили про те, чим обробити город від шкідників.

Відео дня

Що допоможе від колорадського жука - перевірені засоби

Досвідчені садівники кажуть, що якщо колорадський жук з'явився в городі, то боротися з ним можна нескінченно. Цей неприємний шкідник атакує картопляні грядки і псує урожай. Гірше того-у колорадського жука з'являється імунітет до всіх хімічних засобів, які можна використовувати, тому краще вдаватися до народних методів боротьби.

Ручний збір жука

Древній, як світ, і надійний спосіб для тих, хто не гребує і не боїться - зібрати руками комах. Цей метод підходить, якщо у вас є достатньо часу, а ділянка невелика. Для тих, кому ручний збір бачиться найбільш надійним способом, УНІАН підготував кілька правил:

  • збирайте жуків у відро з сольовим розчином;
  • намагайтеся не тиснути жуків в міжрядді картоплі;
  • оглядайте весь кущ - і знизу, і зверху;
  • якщо знайдете кладки на листках - прибирайте їх теж.

Враховуйте, що після ручного збору жуки з'являться знову, так як вони могли встигнути відкласти личинки, яких ви не помітите при зборі.

Картопляні пастки від колорадських жуків

Така "приманка" допоможе вам заощадити час при зборі комах з грядки. Візьміть літрову банку і складіть в неї нарізані бульби картоплі. Закопайте в міжряддя так, щоб верх банки залишився над грядкою. Краї банки змастіть картопляним соком. Жуки приповзуть на аромат, впадуть в банку, а вибратися з неї не зможуть.

Гірчиця від колорадського жука

Гірчиця - доступний і простий репелент, який можна використовувати для боротьби з різними комахами. Найчастіше, з неї готують розчини:

  • 100 гр сухої гірчиці на 10 л води + 100 мл 9% оцту;
  • 100 гр сухої гірчиці на 1 л води + господарське мило.

В якості альтернативи можна просто посадити гірчицю поруч з картопляними грядками, а після цвітіння скосити і розкласти поруч.

Цибуля і часник

Найбільш ефективним вважається настій з цибулиння і часнику. Готується він просто: 200 гр цибулиння і розтертих головок часнику, залити 10 л води і 2 години кип'ятити на повільному вогні. По готовності відвар процідити і долити води так, щоб вийшло 10 літрів. В кінці додати 10 гр натертого господарського мила.

ВАЖЛИВО: даний розчин допоможе тільки на ранніх стадіях дозрівання картоплі, коли комах мало.

Ялівець, полин і чистотіл

Досвідчені дачники знають, що колорадський жук боїться запаху ялівцю, тому висаджують паростки цієї трави прямо в лунки з картоплею. Якщо урожай у вас вже встигає, то приготуйте розчин: пучок пагонів ялівцю залити 10 л води, настоюйте 3-4 години, процідіть і обприскати кущі.

Ялівець також допоможе проти комах на помідорах і баклажанах.

Чистотіл - ще більш ефективний засіб, так як він вбиває не тільки дорослих жуків і личинок, а й відлякує тих, хто тільки збирається відвідати ваші рослини. Чистотіл можна використовувати двома способами:

  • викладати рослину між рядами з картоплею;
  • готувати відвар: пагони скласти у відро, залити 10 л води, кип'ятити 15-20 хвилин, охолодити, процідити, розвести 500 мл настою у відрі води і обприскати город.

Чистотіл позбавить ваш урожай від колорадського жука на 2 тижні.

Настоянка з полину часто використовується дачниками в процесі боротьби з шкідниками. Найбільш дієвим засобом вважається розчин:

  • 400 г полину;
  • 10 стручків гострого червоного перцю;
  • 100 г листя часнику;
  • 100 г чистотілу.

Залити вищевказані інгредієнти 10 л окропу, настояти 10-12 годин і використовувати для обприскування рослин.

Тирса проти колорадського жука

Ще один народний засіб - звичайна деревна тирса, яка залишається після будівельних робіт або вільно продається в магазинах. Використовуйте її як мульчу, 2-3 рази на місяць розкладаючи між грядками з картоплею. Якщо пройшов дощ, то не чекайте потрібної дати, а мульчируйте грунт відразу - так у вас вийде посилити запах деревини, який відлякує комах. Деревна тирса - це не тільки хороший засіб проти колорадського жука або бур'янів, а й бюджетне добриво для грядок.

Вас також можуть зацікавити новини: