Народні звичаї та прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com

23 грудня Православна Церква вшановує пам'ять святого Григорія, єпископа Ніського (335-394) - філософа і християнського богослова. Він виріс у християнській родині. Після смерті батька переїхав з родиною до Кесарії Каппадокійської і навчався в язичницькій школі. Пізніше він з братом навчався в Афінах.

Пізніше він одружився на благочестивій дівчині, але вона рано померла. Григорій пішов у монастир. За своє життя написав багато філософських праць, став одним з найвідоміших філософів серед святих отців.

Сьогодні ходили на Червону гірку і пов'язували ганчірку на кілочок, загадуючи бажання. Селяни затримували сніг на городах, щоб був хороший урожай восени.

Відео дня

Проводять ритуал на гроші - в полі знаходять стіг сіна і тричі обходять його проти годинникової стрілки. Лівою рукою беруть стіг сіна, забирають додому і кидають біля ганку.

23 січня не можна викидати хліб у відро для сміття - інакше довго хворіти будете. Залишені на столі хлібні крихти потрібно зачерпнути і з'їсти. Сьогодні заведено обідати м'ясною стравою, щоб весь рік бути ситим. На Григорія з дому не можна виносити сміття і золу - можна щастя своє винести.

Прикмети погоди 23 січня

  • По цьому дню судили, яким буде літо - тому він називається Літовказівником. Якщо лежить іній на скиртах і стогах - літо буде дощовим і холодним. Ясна погода сьогодні - спекотним. Якщо сухий сніг йде - посушливим, а мокрий - дощовим. Вітер з півдня сьогодні - до частих гроз улітку
  • Іній на весь день залишається - до непогожого літа.
  • Іній лежить на стовпах - до поганого врожаю риби. 
  • Безхмарне ясне небо віщує ранню весну.
  • Якщо дерева в інеї стоять - наступні дні будуть сонячними.

Вам також може бути цікаво: