Народні прикмети та звичаї 25 березня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква в цей день вшановує пам'ять преподобного Феофана Сповідника і святителя Григорія Двоєслова. У цей день часто стоїть ранковий туман, який «з'їдає» сніг. З 25 березня сходить сніг, тануть струмки, прогрівається грунт. Якщо грунт відтанув, то в нього сіяли насіння редису.

Селяни для птахів по двору розкидали конопляні та лляні зерна, щоб ці культури дали хороший урожай. Коней захищали від хвороб, нечистої сили і від удару блискавки. Для цього тварин водили до струмка або джерела і поїли ключовою водою. У водойму опускали срібне кільце або монету. Так коні отримували здоров'я і захист від злих сил.

У Феофанів день вважалося поганою прикметою йти з дому і відправлятися в далеку дорогу. Пов'язано це з тим, що вулиці були сирими і покритими струмками, а дороги були зовсім не їздовими. Поки дорога не підсохне, наші предки залишалися вдома і робили роботу по господарству: чистили хлів, прибирали в коморі і заготовляли дрова. Якщо кінь сьогодні захворіє, то швидше за все не одужає.

Відео дня

Погодні прикмети 25 березня

  • Ранковий туман віщує хороший урожай льону і конопель.
  • Теплий і сонячний день обіцяє часті грози влітку.
  • Багато мишей з'явилося - до неврожайного року.

  • Туман підіймається вгору - до дощу. Опускається вниз - до сонячної погоди.

  • Собака ховається в тепле місце - до похолодання.

Вам також може бути цікаво: