Як побачити повне сонячне затемнення 2024 / ua.depositphotos.com

Сонячне затемнення у квітні 2024 буде другим за рахунком затемненням цього року. Чим воно унікальне, де і як його можна буде спостерігати та що радять не робити астрологи в цей час - розповідаємо в матеріалі.

Що таке сонячне затемнення

Сонячне затемнення - це період, коли Місяць проходить між Сонцем і Землею та закриває собою сонячний диск. Під час повного сонячного затемнення супутник Землі повністю закриває Сонце - у цей момент можна побачити його зовнішню атмосферу, так звану "сонячну корону". Затемнення Сонця, як правило, відбуваються після місячного - раніше ми розповідали про місячне затемнення в березні 2024.

Чим унікальне повне сонячне затемнення у квітні 2024

Повне сонячне затемнення у квітні 2024 року відбудеться в момент максимальної активності Сонця, тож "сонячна корона", про яку говорили вище, буде великою. Крім цього, у момент затемнення спостерігачі зможуть побачити на небосхилі комету 12P/Понса-Брукса. Її, до речі, можна спостерігати неозброєним оком і зараз - у Північній півкулі на північному заході після заходу Сонця.

Комета 12P/Понса-Брукса - це кріовулканічна комета, яку також прозвали "диявольською кометою" Понса-Брукса. Вона являє собою крижаний вулкан, що летить крізь космос. Коли на ній час від часу відбуваються крижані виверження, то вона стає яскравішою протягом кількох днів. Виглядає комета як куля, що світиться, від якої відділяється безліч палаючих смуг, а з'являється біля нашої планети раз на 71 рік.

Коли сонячне затемнення у квітні 2024 і де його спостерігати

Побачити повне затемнення Сонця у всій красі зможуть у деяких частинах США (у 15 штатах), Мексики та Канади. Окреме сонячне затемнення буде також видно над Північною Америкою, північною частиною Південної Америки і невеликою частиною Європи (Ісландією, Ірландією, західною Португалією і Великою Британією). Це видовище вже назвали "Великим американським затемненням", загалом його зможуть побачити 652 млн жителів Землі.

Повне сонячне затемнення відбудеться 8 квітня. Воно розпочнеться о 18:42 за київським часом (15:42 GMT) і закінчиться о 23:52 за Києвом (20:52 GMT). Пік затемнення розпочнеться о 21:17 за Києвом (18:17 GMT). Тривалість його становитиме 4 хвилини і 28 секунд, а все затемнення триватиме 3 години і 17 хвилин.

Чи буде видно сонячне затемнення в Україні? Ні, в Україні ми не зможемо його побачити, але зможемо спостерігати під час прямої трансляції NASA:

Як сонячне затемнення вплине на нас

За словами астрологів, хоча сонячне затемнення 8 квітня 2024 року буде видно тільки в деяких частинах Землі, його вплив буде відчутним для всіх жителів планети.

Затемнення відбуваються від чотирьох до шести разів на рік (у 2024 році їх буде чотири) і спричиняють несподівані зміни та поворотні моменти в нашому житті. Наприклад, якщо ви загрузли в нерішучості, затемнення може змусити вас діяти - незалежно від того, готові ви до цього чи ні. Також можуть виникати непередбачувані події, які вимагатимуть радикальної зміни напрямку.

Повне сонячне затемнення у квітні припадає на молодик в Овні і пов'язане з місячним затемненням 25 березня під час повного місяця у Терезах. Зараз ми проходимо так званий коридор затемнень і перебуваємо в циклі затемнень на осі Овен-Терези. Ці знаки зодіаку керують війною і миром: Овном - войовничий Марс, Терезами - примирлива Венера. Вони прибули, щоб допомогти нам знайти баланс, але, на жаль, людство не дуже добре справляється з цим завданням. Разом з тим, у цей період у кожного з нас є можливість встановити мир на індивідуальному рівні - проаналізувати свої стосунки і те, наскільки добре ми уживаємося з людьми, чиї цінності та плани можуть сильно відрізнятися від наших власних.

Що можна і що не можна робити в сонячне затемнення

Що принесе сонячне затемнення у квітні 2024 року / depositphotos.com

Затемнення позначаються на почуттях і вчинках людей: спокійні раптом стають дуже активними, енергійні - навпаки, млявими. Якщо говорити образно, то сонячне затемнення на певний час приховує від нас світло, тимчасово позбавляючи почуття реальності, тому ми можемо не усвідомлювати деяких своїх дій, а вони зі свого боку можуть потягнути за собою низку небажаних наслідків. Щоб уникнути цього, астрологи не радять у день затемнення:

  • йти на поводу у емоцій і приймати серйозні рішення;
  • переїжджати;
  • робити великі покупки й укладати важливі угоди;
  • брати на себе роботу понад норму;
  • ухвалювати доленосні рішення - одружитися, розлучатися, міняти роботу;
  • впускати в життя нових людей;
  • зловживати алкоголем.

Бути особливо обережними в цей час слід людям із хронічними захворюваннями та хворобами серцево-судинної системи - можливе нездужання. Є також твердження, що в період затемнення збільшується кількість нещасних випадків, катастроф.

Крім цього, затемнення оголюють тіні, тож будьте готові до того, що "поховані" істини та секрети вирвуться назовні, а ситуації, яким більше не судилося бути, будуть зметені без попередження. Але як би вас це не шокувало - все, що відбувається, допоможе розчистити простір для прогресу.

Що потрібно робити в сонячне затемнення? Проведіть цей день у спокої, наприклад, із близькими людьми, приділіть час домашнім улюбленцям або допоможіть бездомним. У цей час добре миритися і віддавати борги.

На думку астрологів, було б не зовсім правильним у період сонячного затемнення "прикинутися мертвим" - цей час можна використати з користю. Затемнення 8 квітня може спрямувати вас на новий шлях, який ви навіть не уявляли собі, і започаткувати приголомшливий особистий розвиток, глобальну подію або науковий прорив. Можуть несподівано відкритися цікаві та нові можливості. Визначте свої наміри на найближчі шість місяців, а після того, як закриється коридор затемнень - приступайте до дій. Киньте собі виклик, щоб засяяти по-новому, і будьте відкриті для особистісного зростання.

Вас також можуть зацікавити новини: