8 серпня відзначається Всесвітній день котів / фотоpexels.com

Всесвітній день кішок (World Cat Day) відзначається щорічно 8 серпня за ініціативою Міжнародного фонду захисту тварин «Animal Welfare», не тільки з метою вшанування пухнастих домосідів, але залучення уваги до проблеми безпритульних котів і кішок. Так, сьогодні свято об'єднує мільйони власників цих тварин по всьому світу.

Читайте такожСердитий кіт-"демон" ставши новою зіркою мережі (фото, відео)

День котів 2019: користь котів

Не секрет, що кішки споконвіку були і залишаються найбільш поширеними домашніми тваринами у всьому світі: близько 80% всіх мешканців Землі тримають домашніх тварин, і більш ніж половина з них віддали свою перевагу саме кішкам, на другому місці йдуть собаки.

Крім "естетичного задоволення" (адже що може бути приємніше муркотливого теплого друга, який лащиться у тебе на колінах) кішки виконують і ряд корисних для людини функцій. Вони відмінно знищують гризунів, лікують деякі захворювання і навіть продовжують життя своєму господареві. Так, американськими лікарями було встановлено, що власники кішок на 40% рідше страждають від хвороб серця, також у них рідше трапляються інфаркти та інсульти. А англійські лікарі розробили навіть цілу «кототерапію», з допомогою якої пропонують лікувати ряд хвороб, зокрема – запалення суглобів і гінекологічні захворювання.

Варто зазначити, що є навіть наука про кішок – фелінологія (від латинск. felinus – кішка і греческ. logos – наука), яка підкреслює, що кішки – дуже розумні і корисні.

Деякі прихильники фелінотерапії вважають, що кішки різних порід та кольорів лікують різні захворювання. Наприклад, якщо у людини є проблеми з печінкою, нирками, хворіє на гастрит або коліт, то краще завести короткошерсту кішку.

Ілюстрація / REUTERS

Всесвітній день кішок: цікаві факти

Не дивно, що в деяких країнах ці тварини перебувають в особливому державному становищі, наприклад, в Австрії кожній кішці, яка охороняла склади з продовольством, виплачується довічна пенсія у вигляді м'яса і молока, а в Китаї кішок охороняють на законодавчому рівні.

До речі, в Японії навіть є Храм кішок, побудований в честь 7 котів, які в 17 столітті японським воїнам служили вірою і правдою, а в Німеччині – Котячий музей, де зібрано безліч експонатів, пов'язаних з кішками і відібраних по всьому світу.

Читайте такожВ Одесі кіт ходити на частування одразу у 7 крамниць (відео)

Майже 2/3 доби кішки витрачають на сон. Більшість кішок є правшами, а більшість котів - лівшами.

У світі живуть понад 500 млн домашніх кішок. Найбільше кішок нараховується в Австралії, оскільки там на 10 осіб припадає дев'ять котів.

Варто зазначити, що в багатьох країнах існують спеціальні парки для вигулювання котів, а також різні котячі магазини, кафе (такі є і в Україні - ред.) і готелі, де вихованця можна поселити на деякий час.

Приміром, в Одесі відкрили пам'ятник «співаючим котам».

А раніше група науковців Першого Московського державного медичного університету імені В. М. Сєченова прийшла до висновку, що пацієнти з психічними розладами частіше хворіють токсоплазмозом, який переносять коти.

Як повідомляв УНІАН, 22 липня 2018 року Верховна Рада України ухвалила закон про покарання за жорстоке поводження з тваринами.

Пропонуємо і вам зарядитися порцією позитиву і мімімішності, переглянувши підбірку котофотографій УНІАН: